Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Μπριγάδες 2018: οι μέρες μετρούν αντίστροφα

Βαγγέλη Γονατά

Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο cubaniagriega.blogspot.gr

Μπαίνοντας στο νέο χρόνο αρχίζει, για άλλη μια μια φορά, η αντίστροφη μέτρηση της προετοιμασίας για τις αποστολές μπριγάδων στην Κούβα. Η πρώτη γεύση θα είναι η διεθνής μπριγάδα της Πρωτομαγιάς (τέλη Απρίλη) και το “κυρίως πιάτο”, η Ευρωπαϊκή μπριγάδα του Ιουλίου.

Η αποστολή και από την Ελλάδα αγωνιστών που θέλουν να εκφράσουν με αυτό τον τρόπο την αλληλεγγύη τους, είναι μια παράδοση πολλών ετών η οποία τα τελευταία χρόνια (της κρίσης) εμφανίζει όχι μόνο αξιόλογη αντοχή αλλά και άνοδο συμμετοχής , κατακτώντας σταθερά η χώρα μας στην δεύτερη θέση της Ευρώπης, πίσω από την παραδοσιακή “πρωταθλήτρια” Ισπανία.


Το 2017, χρονιά που δέσποσε η επετειακή μπριγάδα για την 50η επέτειο της δολοφονίας του Τσε στην Βολιβία, ήταν μια παραγωγική μπριγαδιστική χρονιά. Οι 13 Έλληνες που βρέθηκαν στην μπριγάδα για τα 50 χρόνια του Τσε στην Κούβα, ήταν η πολυπληθέστερη ευρωπαϊκή εθνική αντιπροσωπεία (38 Ευρωπαίοι συνολικά) ενώ το σύνολο των συμμετοχών ξεπέρασε τις 200, με μεγαλύτερη την εθνική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ με 67 μπριγαδίστες. 

Την ολιγομελή – κατά τα άλλα – ελληνική συμμετοχή, αποτέλεσαν συναγωνιστές και συναγωνίστριες προερχόμενοι από Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και από διάφορες οργανώσεις αλληλεγγύης και άλλες συλλογικότητες όπως, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Χοσέ Μαρτί” και το δίκτυο bloggers “La Red Solid@ria Griega”, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Καλαμάτας “Venceremos”, η Λαϊκή Συνέλευση Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας και η Βιβλιοθήκη Οικονομικής Ενίσχυσης Διωκόμενων Αγωνιστών & Πολιτικών Κρατουμένων.

Θεωρούμε πολύ σημαντικό ότι πέρσι ασχολήθηκαν με τις μπριγάδες και άλλες συλλογικότητες πέρα από τις γνωστές οργανώσεις αλληλεγγύης, γεγονός που δημιουργεί κεκτημένο και βάζει τις βάσεις για να γίνουν ακόμα πιο μαζικές οι αποστολές στην Κούβα, στο βαθμό που το βάλουν στην ατζέντα τους και άλλες ακόμα οργανώσεις και συλλογικότητες.

Διότι, αποστολές στις μπριγάδες μπορεί να οργανώσει κάθε φορέας που το κρίνει σκόπιμο, ακόμα και ένας μεμονωμένος αγωνιστής μπορεί να πάρει μέρος, στέλνοντας την συμμετοχή του στο ΙCAP. Εμείς (οι οργανώσεις αλληλεγγύης) δεν έχουμε το μοναδικό προνόμιο ή την αντιπροσωπεία της συμμετοχής στις μπριγάδες. Έχουμε απλά την τεχνογνωσία, γιατί έχουμε πάει πολλές φορές, την οποία ευχαρίστως θέτουμε στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου, βοηθώντας για τα σχετικά.

Διοργανωτής των μπριγάδων είναι το Κουβανικό Ινστιτούτο για την Φιλία των Λαών (ICAP), το οποίο κάθε χρόνο καθορίζει το πρόγραμμα, το κόστος και συνολικά την πραγματοποίηση της μπριγάδας. Οι μπριγαδίστες που θα αποφασίσουν να ταξιδέψουν στην Κούβα πρέπει έγκαιρα (2-3 μήνες, πριν) να κλείσουν τα αεροπορικά εισιτήρια, αν θέλουν να αποφύγουν την σημαντική επιβάρυνση της τιμής, τον τελευταίο μήνα. 

Τα τελευταία χρόνια, πολλοί επιλέγουν να παραμείνουν και μερικές μέρες μετά την μπριγάδα στο νησί. Έτσι στην πράξη, η άφιξη και αναχώρηση γίνεται ανά γκρουπ-παρέα, αφού έτσι κι αλλιώς, είναι δύσκολο να βρεθούν εισιτήρια με την ίδια πτήση για όλη την αντιπροσωπεία.

Η δήλωση συμμετοχής στην μπριγάδα, αφού έχει κλειστεί το εισιτήριο, γίνεται στέλνοντας email στο Κουβανικό Ινστιτούτο για την Φιλία των Λαών (ICAP) στην ηλεκτρονική διεύθυνση euroeste@icap.cu.

Το κόστος συμμετοχής στην μπριγάδα πληρώνεται στην Κούβα φτάνοντας στο Διεθνές Κάμπινγκ Χούλιο Αντόνιο Μέγια, που φιλοξενείται η μπριγάδα. Εκτός από το εισιτήριο, χρειάζεται βίζα και ταξιδιωτική ασφάλιση. Το συνολικό κόστος ταξιδιού και παραμονής για 3 ή 4 εβδομάδες (με βάση την δική μας εμπειρία) φτάνει γύρω στα 1.500 ευρώ.

Ας ετοιμαζόμαστε λοιπόν Υπάρχει ήδη αυξημένο ενδιαφέρον φέτος και σύμφωνα με πληροφορίες, η φετινή ευρωπαϊκή μπριγάδα θα είναι πλούσια και ενδιαφέρουσα, αφού εκτός των άλλων, θα επισκεφτεί πολλές επαρχίες του νησιού. Αναμένουμε την ανακοίνωση του προγράμματος της 48ης Ευρωπαϊκής μπριγάδας “Χοσέ Μαρτί” για τις λεπτομέρειες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου