Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023

«Χοσέ Μαρτί και Σύγχρονη Λατινική Αμερική», Νομική 2023 12 11 ~ Χαιρετισμός ΠΣΧΜ , Αλέκος Χαλβατζής

Φίλες και φίλοι, συναγωνιστές και συναγωνίστριες εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου “Χοσέ Μαρτί” –  Αλληλεγγύη με την Κούβα σας καλωσορίζω στην αποψινή εκδήλωση μας.

Δε θα αναφερθώ καθόλου στον ίδιο το Χοσέ Μαρτί και το έργο του, ούτε στη επικαιρότητα του στο σημερινό κόσμο ή ιδιαίτερα τη Λατινική Αμερική. Είμαι σίγουρος ότι ο Πρέσβης και οι τρεις ομιλητές θα φωτίσουν επαρκώς πολλές σχετικές πλευρές και θα θέσουν τη βάση για μια συζήτηση που επιδιώκουμε να ακολουθήσει στη συνέχεια.

Τη σημερινή εκδήλωση την συζητάμε κυριολεκτικά χρόνια. Αφενός η πανδημία αφετέρου έκτακτες ανάγκες στη δουλειά της αλληλεγγύης ή άλλες πολιτικο-κοινωνικές εξελίξεις μας είχαν αναγκάσει να την καθυστερήσουμε.

Ήταν όμως ένα στοίχημα με τον εαυτό μας να την κάνουμε και ελπίζουμε να ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Αν δεν υπήρχε ο εγκληματικός και παράνομος οικονομικός εμπορικός και χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα που διαρκεί για πάνω από 60 χρόνια, και τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο ασφυκτικός

Αν δεν υπήρχαν οι διαρκείς επιθέσεις του ιμπεριαλισμού και των κυρίαρχων ΜΜΕ με εκστρατείες 
συκοφάντησης κατά της Κούβας και επιχειρήσεις υπονόμευσης και αποσταθεροποίησης της.

Αν έλειπαν αυτές οι πολεμικές καταστάσεις, θα μπορούσαμε ως σύλλογος να αφιερωθούμε αποκλειστικά στην προσπάθεια να γνωρίσουμε στον ελληνικό λαό και νεολαία την ιστορία, τις παραδόσεις και την πολιτιστική κληρονομία της Κούβας.

Δυστυχώς όμως αυτές οι πολεμικές συνθήκες υπάρχουν και επιδεινώνονται, και αυτό μας αναγκάζει να 
αφιερώνουμε μεγάλο μέρος των, περιορισμένων, δυνάμεων μας, στη δουλειά της αλληλεγγύης και της προβολής της αλήθειας της Κούβας.

Πριν 40 μέρες έγινε για 31 η φορά εγκρίθηκε από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισμα ενάντια στον αποκλεισμό. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια εγκρίθηκε με συντριπρική πλειοψηφία, συγκεκριμένα: ψήφισαν υπερ 187 χώρες, κατά 2 (ΗΠΑ και Ισραήλ), και λευκό η Ουκρανία. Φυσικά οι ΗΠΑ αγνοούν αυτή την απόφαση.

Πριν 25 μέρες έγινε στις Βρυξέλλες ένα άτυπο αλλά σημαντικότατο διεθνές δικαστήριο ενάντια στον 
αποκλεισμό που τεκμηρίωσε ατράνταχτα ότι ο είναι παράνομος και αντίθετος με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές συγκρότησης του ΟΗΕ. Ούτε αυτό φυσικά συγκίνησε τις ΗΠΑ. Ένας μάλιστα από τους δικαστές ήταν και ο σημερινός ομιλητής μας ο συναγωνιστής Δημήτρης Καλτσώνης Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Διαδηλώνουμε λοιπόν, μοιράζουμε φυλλάδια στο δρόμο και σε κινηματικές διαδικασίες, μαζεύουμε 
υπογραφές, μεταφράζουμε άρθρα, συζητάμε με κόσμο, συμβάλουμε στην οργάνωση των μπριγάδων εθελοντικής εργασίας και αλληλεγγύης με την Κούβα, αυξάνουμε τα μέλη μας στην προσπάθεια να υπερασπιστούμε το δικαίωμα του κουβανικού λαού να αποφασίζει μόνος για την τύχη του χωρίς αποκλεισμούς, κυρώσεις και άλλους εκβιασμούς.

Παρόλα αυτά προσπαθούμε να μιλήσουμε και για την ιστορία της Κούβας, τον πολιτισμό της, το έργο του Χοσέ Μαρτί. Πριν χρόνια ο Σύλλογος μετάφρασε στα ελληνικά μια αντιπροσωπευτική συλλογή έργων του Μαρτί με τίτλο «Η Δική μας Αμερική». Είναι ένα σύντομο βιβλίο που όμως δίνει μια αντιπροσωπευτική εικόνα για τον Χοσέ Μαρτί την πορεία ωρίμανσης της σκέψης του, στην προσπάθεια οργάνωσης του Κουβανικού αντιαποικιακού αγώνα ενάντια στην Ισπανία, υπό την ανερχόμενη απειλή των ΗΠΑ. Μεταγλωττίσαμε την πολύ ενδιαφέρουσα ταινία (ιστορική μυθοπλασία) «Το μάτι του καναρινιού» για τα νεανικά χρόνια του Μαρτί. Οργανώσαμε έναν κύκλο μελέτης του «Η Δική μας Αμερική» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με μέλη και φίλους του Συλλόγου. Και σήμερα προχωράμε στην παρούσα εκδήλωση.

Θέλουμε να σας καλέσουμε

 Να αγοράσετε το βιβλίο στην έξοδο

 Να υπογράψετε στο διεθνές αίτημα να αφαιρεθεί η Κούβα από την λίστα με χώρες που στηρίζουν την τρομοκρατία, την οποία συντάσσουν εντελώς αυθαίρετα κάθε χρόνο οι ΗΠΑ.

 Να πάρετε το φυλλάδιο με στοιχεία ενάντια στον αποκλεισμό

 Να αφήσετε αν θέλετε τα στοιχεία σας για τη λίστα ενημέρωσης μας

 Και γιατί όχι αν θέλετε να γίνετε και μέλη του συλλόγου μας.

Δε σας κουράζω άλλο για άλλη μια φορά καλώς ήρθατε και ελπίζουμε η εκδήλωση μας να δικαιώσει και τις δικές σας προσδοκίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου