Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Για την παρουσίαση του βιβλίου "Η Ιστορία θα με δικαιώσει" στην Αθήνα


 Zelmys Maria Dominquez Cortina 
Πρέσβειρα της Δημοκρατίας της Κούβας

Ευχαριστώ τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Χοσέ Μαρτί» και τους φίλους της Κούβας για την οργάνωση αυτής της εκδήλωσης. Ευχαριστώ επίσης, τις εκδόσεις Διεθνές Βήμα για την τιμή που μου έκαναν, επιτρέποντάς μου να προλογίσω αυτήν την έκδοση στα ελληνικά, αυτών των τόσο σημαντικών ντοκουμέντων στην ιστορία της Κούβας. Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας.

Τα ντοκουμέντα που παραθέτονται σε αυτό το βιβλίο είναι κομμάτια της ιστορίας της Κουβανικής Επανάστασης, στιγμές που σημάδεψαν σημαντικά γεγονότα και αφετηρίες, που εξηγούν την απαρχή αυτού που ζούμε σήμερα και το ανθρωπιστικό και επαναστατικό όραμα του Κομαντάντε Φιντέλ Κάστρο, από τις πρώτες στιγμές αυτού του μεγάλου έργου. Η σημερινή πραγματικότητα είναι η αυθεντική έκφραση της συνέχειας της πάλης του κουβανικού λαού για την πραγματική ανεξαρτησία και εθνική κυριαρχία, την οποία ονειρεύτηκαν οι ήρωες και οι μάρτυρές μας, από το ξεκίνημα του αγώνα για την ελευθερία.

Το Η ιστορία θα με δικαιώσει είναι η απολογία υπεράσπισης του Φιντέλ Κάστρο στην δίκη εναντίον του, που ξεκίνησε στις 16 Οκτωβρίου του 1953, για τις επιθέσεις στα στρατόπεδα Μονκάδα και Κάρλος Μανουέλ ντε Σέσπεδες που έγιναν στις 26 Ιούλίου του 1953, στο Σαντιάγο ντε Κούβα και στο Μπαγιάμο, αντίστοιχα. Πριν από αυτή τη δίκη, ο Φιντέλ, ο οποίος εκείνη την εποχή είχε τελειώσει Δικηγόρος στο Αστικό Δίκαιο, αποφασίζει να αναλάβει ο ίδιος την υπεράσπισή του και τα λόγια του τότε έγιναν μετέπειτα βιβλίο.

Τα θαρραλέα λόγια του Φιντέλ, ο οποίος μετατράπηκε από κατηγορούμενος σε κατήγορο, εξηγούν το γιατί έγινε αυτή η επίθεση. Υποδεικνύει αυτά που θεωρεί ως τα άσχημα της Κούβας εκείνης της εποχής, που συνοψίζονται σε έξι βασικά προβλήματα: το πρόβλημα της γης, το πρόβλημα της εκβιομηχάνισης, το πρόβλημα της κατοικίας, το πρόβλημα της ανεργίας, το πρόβλημα της εκπαίδευσης και το πρόβλημα της υγείας, τα οποία και μετατράπηκαν στο Πρόγραμμα της Μονκάδα και οδήγησαν στη νικηφόρα επανάσταση του Γενάρη του 1959.

Γενικότερα, αυτό το ντοκουμέντο έγινε αμέσως το πολιτικό πρόγραμμα της νέας φάσης του αγώνα που είχε ξεκινήσει με τις ενέργειες της 26ης Ιούλη του 1953. Δεν αποτέλεσε μόνο μια καταγγελία των σκοτεινών χειρισμών της δικαστικής διαδικασίας, ακόμα και τις απόπειρες δολοφονίας του και τελικά τον χωρισμό του από τους συντρόφους του και τη διεξαγωγή ατομικής δίκης. Δεν ήταν μόνο μια ανάλυση των γεγονότων της Μονκάδα. Αλλά αποτέλεσε επίσης, ιστορικό γεγονός. Εξέφρασε με ακρίβεια ότι, στον επαναστατικό αγώνα, ο λαός θα ήταν η θεμελιώδης δύναμη και εκεί έδωσε την μαρξιστική – λενινιστική έννοια του λαού, προσαρμοσμένη στην κουβανική πραγματικότητα, συμπεριλαμβάνοντας όλες τις δυνάμεις, τάξεις και κοινωνικούς τομείς που χτυπιούνταν από το καθεστώς. Στην πράξη, ο κουβανικός λαός ήταν ο πρωταγωνιστής και ο αρχιτέκτονας της ιστορίας του.

Επίσης, η απολογία αυτή έχει εξαιρετική αξία διότι συνέθεσε τη λυπηρή κουβανική πραγματικότητα εκείνης της εποχής και ανακοίνωσε τα πρώτα μέτρα και τους επαναστατικούς νόμους που θα έπρεπε να θεσπιστούν, αμέσως μόλις νικούσε η επανάσταση, ακριβώς όπως συνέβη την 1η Γενάρη του 1959. Ένα δείγμα της πρακτικής εφαρμογής αυτών των ιδεών σε όλη την πορεία της Κουβανικής Επανάστασης, είναι ακριβώς τα ντοκουμέντα του Πρώτου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, που έλαβε χώρα στις 17-22 Δεκεμβρίου του 1975. Επιπλέον, στην εισήγηση του Συνεδρίου εξηγήθηκε η πολιτική, θεσμική και νομική βαρύτητα του Νέου Συντάγματος της Δημοκρατίας, ως βάση μιας ανώτερης εξέλιξης της σοσιαλιστικής νομιμότητας. Σε αυτό το Πρώτο Συνέδριο επίσης, εγκρίθηκαν οι Θέσεις, οι Αποφάσεις και η Προγραμματική Πλατφόρμα του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας.

Ο Φιντέλ έδωσε την τελική ομιλία κλεισίματος του συνεδρίου σε μια μαζική εκδήλωση που έγινε στην Πλατεία της Επανάστασης «Χοσέ Μαρτί», στην Αβάνα, όπου ολοκληρώθηκε το Πρώτο Συνέδριο και ο λαός ενέκρινε τις θέσεις και τις αποφάσεις που πάρθηκαν, καθώς και την Κεντρική Επιτροπή και την διεύρυνση του Πολιτικού Γραφείου που εκλέχθηκαν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου.

Κάθε μέρα γίνεται και πιο επίκαιρη η κουβανική επαναστατική σκέψη, τα πατριωτικά της θεμέλια, η ιστορική συνέχεια των ιδεών που είναι βαθιά ριζωμένες στα πιο αγνό κομμάτι του έθνους, ιδέες που παρακίνησαν αυτή την ομάδα των νεαρών με ηγέτη τον Φιντέλ και που σήμερα δείχνουν την επικαιρότητα τους και το δρόμο για τις νέες γενιές των κουβανών.

Ο Φιντέλ σε εκείνη την ομιλία αφιέρωσε ένα μέρος επίσης, για να αναλύσει την επιθετική πολιτική των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα και πως ο κουβανικός λαός θα συνεχίσει σταθερός στις πεποιθήσεις του και θα συνεχίσει να οικοδομεί το σοσιαλισμό και μια καλύτερη χώρα για όλους τους κουβανούς. Παρά τα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από αυτά τα γεγονότα, τα λόγια αυτά είναι επίκαιρα και σήμερα. Ο οικονομικός, εμπορικός αποκλεισμός και η χρηματοπιστωτική καταδίωξη των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα συνεχίζουν και σκληραίνουν. Προκαλούν στερήσεις στο λαό μας και παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα Παρόλα αυτά, ταυτόχρονα, αυξάνεται επίσης η απομόνωση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών σε όλο τον κόσμο, στην ίδια τους την κοινωνία και στην μεταναστευτική κουβανική κοινότητα, οι οποίοι καταγγέλλουν αυτήν την γενοκτόνα, απαρχαιωμένη και αποτυχημένη πολιτική.

Όπως έχουν εκφράσει οι κουβανοί ηγέτες σε διάφορες περιστάσεις, παρά τις απειλές και την επιθετικότητα των ΗΠΑ, η Κούβα δεν θα δεχτεί απειλές, ούτε εκβιασμούς. Δεν επιθυμεί τη σύγκρουση, αλλά δεν θα διαπραγματευτεί τίποτα σχετικά με τα εσωτερικά της θέματα, ούτε και θα παραχωρήσει ούτε ένα χιλιοστό από τις αρχές της. Στην υπεράσπιση της ανεξαρτησίας, της Επανάστασης και του σοσιαλισμού, ο κουβανικός λαός έχει χύσει το αίμα του, έχει κάνει τεράστιες θυσίες και έχει αντιμετωπίσει τους μεγαλύτερους κινδύνους και δεν θα αφήσει να χαθούν όλα όσα του κόστισαν τόσο.

Φέτος, το 2018, όπου συμπληρώνονται 150 χρόνια από τους αγώνες μας για την ανεξαρτησία και 165 χρόνια από τη Γέννηση του Χοσέ Μαρτί, πνευματικού αυτουργού της επίθεσης στο στρατόπεδο Μονκάδα, όπως είπε ο Φιντέλ, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την κυριαρχία μας και για τις δίκαιες υποθέσεις της ανθρωπότητας. Παρά τις απειλές και τις δυσκολίες, η Κουβανική Επανάσταση ακολουθεί σήμερα τα διδάγματα των προγόνων και θα συνεχίσει να μάχεται για ένα καλύτερο μέλλον.


Ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου