Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019

Βενεζουέλα, Κούβα, Λατινική Αμερική - ο ιμπεριαλισμός θα ηττηθεί - Freddy Fernández

Πρέσβης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας

Γνωρίζετε ότι το να ανήκετε στην αριστερά απαιτεί πνευματική προσπάθεια. 

Για να είστε δεξιοί, φτάνει να παρακολουθήσετε τηλεόραση ή να ακολουθήσετε μερικούς λογαριασμούς στο Instagram. 

Η προσπάθεια κατάρτισης, αναγκαστικά μας μεταμορφώνει σε άτομα με την ικανότητα να κατανοούν τον κόσμο με διάφορους τρόπους. 
Αυτό μας κάνει να προσπαθούμε να πλησιάσουμε περισσότερο το αληθινό και να αποκτήσουμε την ικανότητα να ασκούμε πάντα κριτική σκέψη. 
Με λίγα λόγια, μας δυναμώνει τον εγκέφαλο. 
Αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. Γνωρίζουμε, όπως είπε ο Μαρξ, ότι δεν αρκεί να ερμηνεύουμε τον κόσμο, το ζήτημα είναι να τον αλλάξουμε. 
Έτσι, γνωρίζουμε επίσης ότι πρόκειται για μία κατάρτιση που υποχρεωτικά οδηγεί στην πράξη. Αυτή η πράξη οδηγεί στην ενδυνάμωση της καρδιάς.

Με αυτά τα δύο στοιχεία, τη διανόηση και την καρδιά, μπορούμε να προσεγγίσουμε για να κατανοήσουμε μία πραγματικότητα όπως αυτή της Βενεζουέλας. 

Πρέσβειρα, συντρόφισσα Zelmys, επίτρεψέ μου να πω ότι και τα δύο είναι απαραίτητα για να κατανοήσουμε την κουβανική πραγματικότητα. 

Γνωρίζω ότι πολλοί από εσάς προσπαθείτε να κατανοήσετε μία πολιτική δυναμική που ίσως τη βρίσκετε περίπλοκη. 
Κάθε μέρα οι εταιρείες-διακινητές ειδήσεων κορεάζουν τους χώρους τους με πληροφορίες για τη χώρα μου, αλλά με πληροφορίες που αποσκοπούν στην καταστροφή μίας Επανάστασης, σιωπούν έναν λαό, δυσφημίζουν όλα τα όνειρα για έναν πιο δίκαιο κόσμο. 
Ένα σημαντικό μέρος των καταναλωτών αυτής της διακίνησης, δέχεται απευθείας στις φλέβες του αυτό το είδος ναρκωτικού που έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζουν εγκλήματα κατά του λαού μου και κατά άλλων λαών του κόσμου. 

Τη Δευτέρα στις 6 Μαΐου του 2019, πέθανε o Giovanni Figuera, ένα παιδί έξι ετών, που χρειαζόταν μεταμόσχευση μυελού των οστών και φάρμακα που εισάγονται από το Κράτος της Βενεζουέλας. 
Άλλα 26 παιδιά βρίσκονται κάτω από τις ίδιες συνθήκες. 
Ο οικονομικός πόλεμος εμποδίζει την PDVSA, την πετρελαϊκή μας εταιρεία, να μπορέσει να πληρώσει για την περίθαλψη αυτών των παιδιών. 
Κάθε φορά που αναφερόμαστε στον οικονομικό πόλεμο ενάντια στη Βενεζουέλα, μας δίνεται η απάντηση ότι πρόκειται μόνο για προσωπικές κυρώσεις. 
Τι μπορεί να είχε κάνει ο Giovanni ώστε αυτές οι κυρώσεις, δήθεν προσωπικές, να εμπόδισαν να σωθεί η ζωή του; 
Εδώ και αρκετές εβδομάδες έχουμε καταγγείλει ότι παιδιά όπως ο Giovanni θα μπορούσαν να πεθάνουν εξαιτίας του αποκλεισμού των ΗΠΑ.

Πιστεύετε εσείς ότι κάποιος από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ή από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει απάντηση;
Κανείς δεν είπε τίποτα. 
Κανείς δεν έκανε την παραμικρή κίνηση να δημιουργηθεί ένα κανάλι ώστε η Βενεζουέλα να μπορέσει να πληρώσει ό,τι απαιτείται για να εξασφαλίσει τη ζωή αυτών των παιδιών. 
Η πρόκληση βασάνων και πόνου μέσω ενός οικονομικού αποκλεισμού για να αλλάξει μία κυβέρνηση με τη βία, είναι εγκληματική και απάνθρωπη ως πράξη. 
Σε αυτό το έγκλημα, συμμετέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες έχοντας συνεργούς στην Ευρώπη, όπως και μάρτυρες που σιωπούν χωρίς να καταδικάζουν αυτά τα γεγονότα. 
Στη χώρα μου, ο οικονομικός πόλεμος που επιβλήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, έχει ήδη κοστίσει πάνω από 400 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση μίας δημοκρατικής και δίκαιης διεθνούς τάξης, Alfred-Maurice de Zayas, έχει δηλώσει ότι αυτός ο πόλεμος εμποδίζει την πρόσβαση σε εξωτερική χρηματοδότηση, τις διεθνείς πληρωμές και επηρεάζει τη λειτουργία της παραγωγικής μηχανής, δημιουργώντας μία μείωση της προσφοράς αγαθών και υπηρεσιών. 

Υποστηρίζει επίσης ότι «οι επιπτώσεις των «κυρώσεων» των Ομπάμα και Τραμπ, όπως και τα μονομερή μέτρα του Καναδά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν επιδεινώσει την έλλειψη φαρμάκων, η οποία έχει προκαλέσει πολλούς θανάτους. 

Ο Zayas δεν διστάζει να βεβαιώσει ότι βρισκόμαστε μπροστά στην εκπλήρωση «εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας», όπως προκύπτει από την ανάγνωση του Καταστατικού της Ρώμης για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. 

Όμως, όλες αυτές τις πληροφορίες δεν τις λαμβάνετε μέσω των εταιριών που διακινούν τις ειδήσεις.
Για αυτό το λόγο, η δική μας μάχη αναγκαία συνδέεται με έναν αγώνα για την αλήθεια. 
Εμείς πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα ψέματα, τους χειρισμούς και την παράλειψη πολλών γεγονότων που θα μπορούσαν να καταστήσουν ευχερέστερη την κατανόηση της κατάστασης της χώρας. 
Το σημαντικότερο ψέμα είναι η βεβαίωση της ύπαρξης μίας υποτιθέμενης δικτατορίας.

Ο κόσμος που αποδέχεται αυτό το πλαίσιο, αμέσως αποδέχεται τα υπόλοιπα ψέματα σχετικά με την υποτιθέμενη καταστολή και τους υποτιθέμενους περιορισμούς στα πολιτικά δικαιώματα, την ενημέρωση και τη γνώμη. 
Οι ιδέες και οι αξίες που παρουσιάζουν οι περισσότερες εταιρείες που διακινούν τις ειδήσεις, είναι διαστρεβλωμένες. 
Είναι όπως σε ένα ποίημα του Αργεντινού Roberto Juarroz, το οποίο μας λέει ότι «η ζωή ζωγραφίζει ένα δέντρο και ο θάνατος ζωγραφίζει ένα άλλο».
Ότι «η ζωή ζωγραφίζει μία φωλιά και ο θάνατος την αντιγράφει». 
Ότι «Η ζωή ζωγραφίζει ένα πουλί για να κατοικήσει στη φωλιά και ο θάνατος αμέσως ζωγραφίζει ένα άλλο πουλί». 
Στη συνέχεια, ο Juarroz μας μιλάει για «Ένα χέρι που δεν ζωγραφίζει τίποτα», το οποίο διαστρεβλώνει τα πράγματα ώστε το πουλί της ζωής να κατοικεί στη φωλιά του θανάτου πάνω στο δέντρο ζωγραφισμένο από τη ζωή. 
Αυτό το είδος αποπροσανατολισμού των πιο σημαντικών αξιών μας, είναι που κάνουν σε πολλά μέσα ενημέρωσης. 
Μπορώ να σας πω ότι δεν υπάρχει κανένα πολιτικό κόμμα στη Βενεζουέλα που να είναι παράνομο. 
Δεν έχει σημασία αν έχετε ακούσει αυτή τη δήλωση χιλιάδες φορές. Στη χώρα μου δεν υπάρχει καμία πολιτική οργάνωση που να έχει απαγορευτεί. 
Δεν υπάρχει ούτε μία είδηση που να μην έχει δημοσιευτεί στη Βενεζουέλα.

Ο καθένας μπορεί να αναζητήσει ένα παράδειγμα και να επαληθεύσει ότι δεν υπάρχει καμία λογοκριμένη είδηση. 
Αλλά οι εταιρείες διακίνησης των «ειδήσεων» και οι υπεύθυνοι των εκστρατειών δυσφήμισης κατά της Μπολιβαριανής Επανάστασης έχουν καταφέρει να υποβάλουν την αντίληψη της Βενεζουέλας ως μία χώρα υπό δικτατορικό καθεστώς. 
Έχει λίγη σημασία ότι οι ειδήσεις μας δείχνουν τους υποτιθέμενους δημοκράτες να καλούν στρατιωτικούς να καθαιρέσουν τον «δικτάτορα». 
Δε δημοσιεύουν ότι η υποτιθέμενη «δικτατορία» καλεί το λαό να υπερασπιστεί την κυβέρνηση. 
Για το ειδησεογραφικό τράφικινγκ, η γλώσσα και η εικόνα μετράνε: 
Περίπου 30 στρατιώτες θεωρούνται «στρατιωτική εξέγερση». 

Δεκάδες χιλιάδες άτομα που συγκεντρώνονται για να υπερασπιστούν τον Πρόεδρο, δεν υπάρχουν. 
Ο κόσμος έχει τη δυνατότητα να μην γίνεται συνεργός, λόγω άγνοιας ή αποσιώπησης, του εγκλήματος που διαπράττεται ενάντια στη χώρα μας. 
Γνωρίζετε ότι η διάθεσή μας ως επαναστάτες είναι να αγωνιστούμε και να κερδίσουμε. 
Η βασική μας μάχη είναι για την ειρήνη, το διάλογο, τη λύση στα προβλήματά μας χωρίς οποιοδήποτε είδος ξένης παρέμβασης. 
Οι Βενεζουελάνοι γνωρίζουμε ότι η μάχη μας είναι η μάχη όλων των λαών που αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσμο. 

Είναι η μάχη των ονειροπόλων που πατούν γερά στη γη. 
Όπως καλά λέει ο Βενεζουελανός ποιητής Gustavo Pereira, «αν δεν ήταν οι ονειροπόλοι/ο κόσμος θα ήταν ένα σκουπίδι και ένα ζοφερό σπήλαιο η κλίνη μας/Αν δεν ήταν οι ονειροπόλοι/τι νόημα θα είχε όλο αυτό;
Οι μπούφοι θα ήταν εραστές της ημέρας/και τα ρόπαλα θα τελείωναν να γράφουν τις μοναδικές λέξεις».

Σύντροφοι, συντρόφισσες, 

Αγωνιζόμαστε για την ανεξαρτησία μας και για τη σοσιαλιστική πατρίδα μας

Θα ζήσουμε και θα νικήσουμε

Ευχαριστώ πολύ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου