Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

Κάτω τα χέρια από την Κούβα! - Zelmys Maria Dominguez Cortina

Πρέσβειρα της Δημοκρατίας της Κούβας

Ευχαριστώ τον Πολιτιστικό Σύνδεσμο Χοσέ Μαρτί για την διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης και τον φίλο Βελισσάριο Κοσσυβάκη για την συνεχή του υποστήριξη. Ευχαριστώ όλους εσάς που παρευρίσκεστε σήμερα σε αυτή την εκδήλωση υποστήριξης της κουβανικής επανάστασης.

Η αλληλέγγυα υποστήριξη των φίλων της Κούβας είναι πολύ σημαντική κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων σκληρής μάχης του λαού μας για να διατηρήσει την εθνική του κυριαρχία μπροστά στις απειλές και την εχθρότητα του ισχυρού μας γείτονα, που δεν έχει παραιτηθεί από την ιδέα να χάσει μια πολύτιμη κατοχή, ούτε έχει δεχθεί να παρατηρεί ειρηνικά το παράδειγμα ενός λαού που δεν ακολουθεί τις εντολές του και αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη αυτοκρατορία της γης, με μια μεγάλη τεχνολογική ανάπτυξη και ένα ισχυρό βιομηχανικό στρατιωτικό συγκρότημα που εξαπολύει πολέμους στον κόσμο χωρίς να ενδιαφέρεται για τα θύματα, ούτε τα δικαιώματα των λαών.


Η Κούβα είναι ο Δαβίδ ενάντια στον γίγαντα Γολιάθ. Όπως έλεγε ο εθνικός μας ήρωας Χοσέ Μαρτί, δεν μπορούμε να αφήσουμε να περάσει ο γίγαντας με τις μπότες των επτά λευγών. Ο κουβανικός λαός δεν θα αφήσει να περάσει ο γίγαντας. Και άλλοι λαοί βλέπουν τη Κούβα ως φάρο, ως παράδειγμα αξιοπρέπειας, αποφασιστικότητας. Και είναι ακριβώς αυτό το παράδειγμα που τρέμουν οι ΗΠΑ. Η Κούβα δεν είναι στρατιωτική απειλή, είναι μία μικρή χώρα χωρίς μεγάλους φυσικούς πόρους, χωρίς τον πλούτο που μία χώρα όπως οι ΗΠΑ κατέχει, αλλά έχει τον μεγάλο πλούτο της ιστορίας της, του ηρωικού λαού της και έμαθε να αγωνίζεται για την ελευθερία και την κυριαρχία του.

Όμως, η αξιοπρέπεια έχει κόστος, ένα κόστος που μέρα με τη μέρα έχει πληρώσει ο κουβανικός λαός στη διάρκεια αυτών των 60 χρόνων επανάστασης, 60 χρόνων αγώνων, νικών, θυσιών και αντίστασης ενός ηρωικού λαού. Είναι ένας συνεχής αγώνας για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον και να αφήσουμε πίσω το παρελθόν όταν ήμασταν μία ακόμη κατοχή των ΗΠΑ.

Αυτά τα χρόνια έχουν επιτευχθεί πολλές επιτυχίες όπως για παράδειγμα η εξασφάλιση του δικαιώματος στην καθολική και δωρεάν υγεία και εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της, όπως η πρόσβαση στον υγιή πολιτισμό και αναψυχή. Επιπλέον, έχει δημιουργηθεί ένα νομικό θεσμικό πλαίσιο που εγγυάται την πλήρη ισότητα όλων των πολιτών ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος δέρματος, εθνικής προέλευσης, θρησκευτικών πεποιθήσεων, κοινωνικής θέσης ή οποιασδήποτε άλλης δραστηριοποίησης που προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Όλοι οι εργαζόμενοι είναι πρακτικά συνδικαλισμένοι και προστατεύονται από συλλογικές συμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων σε μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις. Υπάρχει συνδικαλιστική εκπροσώπηση στο Υπουργικό Συμβούλιο και στα υπουργικά και εταιρικά όργανα. Η Κούβα ενθαρρύνει την θρησκευτική ελευθερία και η ελευθερία της θρησκείας αναγνωρίζεται και προστατεύεται πλήρως στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας.

Ωστόσο, ήταν δύσκολο να διατηρηθούν αυτά τα επιτεύγματα στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, αφού από τη νίκη τον Ιανουάριο του 1959, οι διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ έχουν χαράξει ως στόχο: να ανατρέψουν την επαναστατική κυβέρνηση, να καταστρέψουν την σοσιαλιστική Επανάσταση, να επαναφέρουν τον καπιταλισμό και να ανακτήσουν την ηγεμονία και κυριαρχία τους πάνω στη χώρα μας. Έχουν χρησιμοποιήσει διάφορους τρόπους και πολιτικά εργαλεία για να πετύχουν αυτόν τον στόχο. Ο πιο σταθερός στόχος όλων των κυβερνήσεων ήταν: ο οικονομικός, εμπορικός και χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός που επιβλήθηκε στην Κούβα, που είναι ένα πολύπλοκο πλαίσιο νόμων και διοικητικών διατάξεων που αποτελούν τη νομική του βάση και είναι σε ισχύ μέχρι σήμερα, στο οποίο προστέθηκε και η ανά πάσα στιγμή άμεση επιθετικότητα, η ανατροπή και η προπαγάνδα.

Ο σημερινός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, έχει αναστείλει τους περισσότερους κανονισμούς για την Κούβα που είχαν εγκριθεί από τον προκάτοχο του Μπάρακ Ομπάμα, που έκαναν πιο ευέλικτες σε κάποιο βαθμό, ορισμένες πτυχές του αποκλεισμού και ενθάρρυναν τη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Ο Τραμπ έχει επιδεινώσει την εφαρμογή του αποκλεισμού με διάφορα μέτρα όπως: εκστρατείες στα μέσα ενημέρωσης ενάντια στη Κούβα κατηγορώντας μας για διακίνηση ανθρώπων, για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για διάπραξη ψευδών ακουστικών επιθέσεων στους διπλωμάτες του, μειώνοντας το προσωπικό της πρεσβείας του στην Αβάνα αφήνοντας την μόνο με το ελάχιστο προσωπικό, δηλώνοντας την Κούβα ως επικίνδυνο προορισμό για να επηρεάσει τον τουρισμό, απελαύνοντας 15 κουβανούς διπλωμάτες από την Ουάσινγκτον, τιμωρώντας εταιρείες και επιχειρηματίες που εργάζονται με την Κούβα, δημιουργώντας μαύρες λίστες με κυρώσεις ενάντια σε κουβανικές οντότητες, εφαρμόζοντας το Άρθρο 3 του νόμου Χελμς – Μπάρτον, που είναι ένας από τους νόμους του αποκλεισμού που επιβεβαιώνουν τον εξωχώριο χαρακτήρα του, αναστέλλοντας τις τουριστικές κρουαζιέρες, πιέζοντας για την ακύρωση των πτήσεων στην Κούβα από διάφορες χώρες, μειώνοντας τα χρηματικά εμβάσματα των κουβανών που ζουν στις ΗΠΑ στους συγγενείς τους στην Κούβα, ανάμεσα σε άλλα. Μέτρα που αποσκοπούν να επηρεάσουν τις πηγές εσόδων από συνάλλαγμα για την Κούβα και να βλάψουν ακόμη περισσότερο την οικονομία, δεδομένου ότι ο αποκλεισμός είναι το κύριο εμπόδιο για την ανάπτυξη της χώρας μας. Όλες αυτές οι ενέργειες ενισχύουν όλο και περισσότερο τον αποκλεισμό, παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και επιτίθενται άμεσα στη κυριαρχία και τα συμφέροντα όχι μόνο της Κούβας, αλλά επίσης και τρίτων χωρών.

Η σημερινή βορειοαμερικανική διοίκηση κλιμακώνει την εχθρότητα κατά της Κούβας, με στόχο να βλάψει τις βασικές ανάγκες των ανθρώπων και τις καθημερινές τους δραστηριότητες και να κατηγορήσει γι' αυτό την κουβανική κυβέρνηση. Θέλουν να περιπλέξουν τον κοινωνικό ιστό για να μας αποσπάσουν πολιτικές παραχωρήσεις. Δεν σταματά η ιδεολογική υπονόμευση, εφευρίσκουν ψευδείς προφάσεις για να μας τοποθετήσουν σε άδικες λίστες, κάνουν καμπάνιες με ψεύδη ενάντια στους γιατρούς μας, ενάντια στους ηγέτες μας, ενάντια στα επιτεύγματα και τις δράσεις της κουβανικής επανάστασης.

Η ιμπεριαλιστική στρατηγική τους δεν είναι νέα, όπως δεν είναι νέα η δική μας απάντηση αντίστασης και αξιοπρέπειας που ήταν σταθερή σε αυτά τα 60 χρόνια επανάστασης. Διατηρούμε σε ισχύ τα λόγια του Κομαντάντε εν Χέφε όταν έλεγε:

“Για εμάς είναι απαράδεκτο το ζήτημα της παύσης του αποκλεισμού σε αντάλλαγμα πολιτικών παραχωρήσεων, παραχωρήσεων που αντιστοιχούν στην κυριαρχία της χώρας μας. Είναι απολύτως απαράδεκτο, είναι εξωφρενικό, είναι ενοχλητικό και, στην πραγματικότητα, προτιμούμε να πεθάνουμε παρά να αποκηρύξουμε την κυριαρχία μας”.

Η κουβανική επανάσταση πάντα ήταν και θα είναι αλληλέγγυα με τους λαούς του κόσμου, και μόνιμη έμπνευση για όλους όσους θέλουν έναν καλύτερο κόσμο. Η Κούβα έχει δώσει το αίμα της και την ακούραστη δουλειά της με χιλιάδες διεθνιστές συνεργάτες σε όλο τον κόσμο, που βοηθούν τους λαούς, που δεν λεηλατούν τον πλούτο τους, αλλά τους προσφέρουν υγεία και γνώσεις. Καμία απειλή αντιποίνων ενάντια στη Κούβα, κανένα τελεσίγραφο ούτε εκβιασμός της σημερινής κυβέρνησης των ΗΠΑ δεν θα εκτρέψει τη διεθνιστική συμπεριφορά του κουβανικού έθνους παρά τις καταστροφικές ανθρώπινες και οικονομικές ζημίες που ο γενοκτονικός αποκλεισμός προκαλεί στον λαό μας.

Η Κούβα δεν θα παραδοθεί, ούτε θα κάνει παραχωρήσεις αρχών, ούτε θα παύσει να είναι αλληλέγγυα και διεθνιστική. Οι συνεργάτες γιατροί μας θα συνεχίσουν στην Βενεζουέλα και σε άλλες χώρες που τους χρειάζονται και τους ζητούν. Θα συνεχίσουν να βοηθούν όσους χρήζουν βοήθειας με αλτρουισμό και ανιδιοτέλεια. Καταδικάζουμε τις εκστρατείες κατά της ιατρικής συνεργασίας μας και τα ψεύδη που έχουν σκοπό να βλάψουν μια εικόνα ακεραιότητας, ανιδιοτέλειας και αυτοθυσίας των γιατρών μας στους λαούς του κόσμου όπου είναι παρόντες, ως φωτεινοί φάροι υγείας και ελπίδας.

Φίλοι, έτσι ήταν αυτά τα 60 χρόνια ηρωικής αντίστασης και νικών του λαού μας. Τα όνειρα μας δεν θα είναι ποτέ αποκλεισμένα, γιατί ο λαός μας είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τον δρόμο του. Η Κούβα είναι μία χώρα πραγματικά ανεξάρτητη. Είναι γιατί κέρδισε μόνη της την ανεξαρτησία της και έχει μάθει και θα ξέρει να την υπερασπίζεται με τίμημα τις μεγαλύτερες θυσίες και κινδύνους. Το αίμα όσων έχουν πέσει, ο ιδρώτας του λαού μας δεν θα είναι μάταια. Δεν δεχόμαστε απειλές, ούτε επιβολές από ξένες δυνάμεις. Δεν θα εγκαταλείψουμε τις αρχές μας. Είμαστε περήφανοι για την ιστορία μας και το έργο του λαού μας στην οικοδόμηση ενός κυρίαρχου σοσιαλιστικού κράτους.

Σε αυτή τη δύσκολη μάχη του λαού μας ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την αδικία, πάντα μπορούσαμε να υπολογίζουμε σε φίλους όπως εσείς, από τους οποίους ζητάμε σήμερα περισσότερο από ποτέ την αλληλεγγύη τους, την υποστήριξη τους ενάντια στον άδικο οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό των ΗΠΑ κατά της Κούβας. Να μας βοηθήσετε να σπάσουμε το τείχος της σιωπής και να βγει στο φως η αλήθεια της χώρας μας. Να μας βοηθήσετε να αντικρούσουμε τις ψευδείς εκστρατείες στα μέσα ενημέρωσης και τις συκοφαντίες ενάντια στον λαό μας. Φίλοι, να είστε σίγουροι ότι πάντα θα σας ευγνωμονούμε από τα βάθη της καρδιάς μας για την αλληλέγγυα υποστήριξη σας και την σταθερή φιλία σας. Και σας επαναλαμβάνουμε ότι πάντα θα μπορείτε να υπολογίζετε στον λαό της Κούβας.

Δεν θέλουμε να τελειώσουμε χωρίς να ανακαλέσουμε στη μνήμη ότι σήμερα 27 Νοεμβρίου, είναι μία ημέρα πένθους στην Κούβα, γιατί είναι η επέτειος της άδικης εκτέλεσης με τουφεκισμό 8 φοιτητών ιατρικής, μία μέρα σαν σήμερα το 1871. Αυτό το σκοτεινό γεγονός ήταν ένα τιμωρητικό παράδειγμα που θέλησε να δώσει η Ισπανία, αποικιοκρατική δύναμη τότε στη Κούβα, μπροστά στην εξεγερσιακή εξέλιξη για να εξαπολύσει τον τρόμο και να δείξει έτσι το μέτρο των άκρων στα οποία θα μπορούσε να φθάσει ένα σύστημα που πεθαίνει. Τόσο το απεχθές έγκλημα όσο και η αδιανόητη δικαστική διαδικασία που προηγήθηκε συνέβαλαν στην ενίσχυση του αισθήματος ανεξαρτησίας των κουβανών.

Ο εθνικός μας ήρωας Χοσέ Μαρτί ήταν ένας από εκείνους που ακολούθησαν τον δρόμο της ανεξαρτησίας με κόστος την ζωή του. Έγραψε ένα όμορφο ποίημα προς τιμή των φοιτητών, που έλεγε σε ένα από τους στίχους του:

Όταν πεθαίνεις,
Στην αγκαλιά της ευγνωμονούσας πατρίδας,
Ο θάνατος τελειώνει, η φυλακή γκρεμίζεται,
Αρχίζει, τελικά, με τον θάνατο, η ζωή!

Και έτσι ήταν, ο Μαρτί και πολλοί κουβανοί ήρωες που στη διάρκεια αυτών των χρόνων έχουν πεθάνει υπερασπιζόμενοι την ελευθερία της Κούβας δεν έχουν πεθάνει μάταια. Χρόνια μετά, κατά την επαναστατική περίοδο, ένας νεαρός στρατιώτης 16 ετών πέθανε δολοφονημένος από τις βόμβες των μισθοφόρων κατά την επίθεση στον Κόλπο των Χοίρων τον Απρίλιο του 1961, και έγραψε με το αίμα του Φιδέλ, πριν πεθάνει. Ο ποιητής μας Νικολάς Γκιγιέν στο όμορφο ποίημα του έγραφε: “αυτός ο στρατιώτης που για την πατρίδα πεθαίνει, μην τον λυπάσαι: αυτό το αίμα είναι το σύμβολο της Πατρίδας που ζει”. Και τελειώνει: “Μην λες ότι έχει φύγει: όλο το αίμα του μαζί με την Πατρίδα μένει”.

Το αίμα όσων έχουν πέσει δείχνει τον δρόμο του αγώνα. Παίρνουμε από τα χέρια τους τα λάβαρα της πατρίδας και του καθήκοντος. Οι κουβανοί συνεχίζουμε το παράδειγμα των προγόνων μας, θα δώσουμε την ζωή μας αν χρειαστεί για να υπερασπίσουμε την επανάσταση.

Όπως έλεγε άλλος επιφανής κουβανός ποιητής ο Μπονιφάσιο Μπίρνε:

Αν διαλυθεί σε μικρά κομμάτια
Θα γίνει η σημαία μου μια μέρα,
Οι νεκροί μας, σηκώνοντας τα χέρια,
Θα ξέρουν ακόμα να την υπερασπιστούν.

Σας βεβαιώνω, φίλοι, ότι ο κουβανικός λαός δεν παραιτείται, θα συνεχίσει τον αγώνα του και την ηρωική αντίσταση του για να διατηρήσει την πραγματική ανεξαρτησία του με την κραυγή του Πατρίδα ή Θάνατος, Θα νικήσουμε!

Ευχαριστώ πολύ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου