Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

Ομιλία πρέσβειρας Δημοκρατίας της Κούβας στην εκδήλωση του ΠΣΧΜ για τα 61 χρόνια της Κουβανικής Επανάστασης - Zelmys Maria Dominguez Cortina

Ευχαριστώ τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χοσέ Μαρτί – Αλληλεγγύη με την Κούβα για την διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης, αλλά και το ASCLAYE που στηρίζει πάντοτε. Με μεγάλη χαρά παρευρίσκομαι σε αυτό το κέντρο διάδοσης του πολιτισμού της Δικής μας Αμερικής που διατηρεί τις ρίζες των λαών μας, γιορτάζοντας την 61η επέτειο της νίκης της Κουβανικής Επανάστασης και την επέτειο των 167 χρόνων από την γέννηση του Εθνικού Ήρωα της Κούβας, Χοσέ Μαρτί.

Όπως είπε ο πρόεδρός μας, ο Μιγκέλ Ντίας Κανέλ : «Αν κάτι μπορεί να εξηγήσει τα 61 χρόνια αντίστασής μας, είναι καταρχήν η ενότητα, που αποτέλεσε τη μεγάλη σημαία του αγώνα του Μαρτί και το νικηφόρο έργο του Φιντέλ. Καθώς και η εκπαίδευση και ο πολιτισμός ως στήριξη αυτής της ενότητας, που είναι οι παράγοντες εκείνοι, που την έχουν κάνει ανίκητη, ανυπέρβλητη». 

Δεν ξεχνάμε επίσης τη ρήση του Μαρτί ότι «το να είμαστε μορφωμένοι είναι ο μοναδικός τρόπος να είμαστε ελεύθεροι», αλλά και τον Φιντέλ που έλεγε: «χωρίς πολιτισμό δεν υπάρχει δυνατότητα ελευθερίας». Η βασική ιδέα είναι ότι, η αναγνώριση του λαϊκού χαρακτήρα της εξουσίας δεν αρκεί μόνο να δηλώνεται, αλλά χρειάζεται να είναι κάτι πραγματικό και χειροπιαστό, οφείλουν να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε ο εργαζόμενος λαός να είναι το υποκείμενο, ο φορέας της εξουσίας. Και αυτές οι συνθήκες είναι υλικές και πνευματικές. Για να εκπληρωθούν, απαιτείται η δυνατότητα εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης και υγείας. Αλλά κυρίως, αυτό που απαιτείται είναι εκπαίδευση και πολιτικός πολιτισμός. Δεν υπάρχει λαϊκή εξουσία χωρίς τις συνθήκες για την άσκησή της, και η μόρφωση και ο πολιτισμός αποτελούν μέρος αυτών των συνθηκών, όταν προσφέρονται μέσα σε ένα ευρύ πλαίσιο κοινωνικής δικαιοσύνης και ανθρώπινης αξιοπρέπειας, που δημιούργησε η κουβανική επανάσταση. 

Γι’ αυτό, η επανάσταση από την αρχή έδωσε στον λαό μόρφωση και πολιτισμό, που επέτρεψε να είναι ικανός να προχωρήσει μπροστά το έργο της επανάστασης, να είναι ικανός να συμμετέχει ενεργά στις αποφάσεις της χώρας, να είναι ικανός να κατανοεί τις δύσκολες συνθήκες που έχει αντιμετωπίσει η επανάσταση σε κάθε στιγμή, και οι οποίες συνθήκες εξηγούνται ξεκάθαρα από την ηγεσία της κυβέρνησης. Κι έτσι, με την υποστήριξη του λαού έχει μπορέσει να αντισταθεί, να επιβιώσει και να αναπτυχθεί, παρά τις δυσκολίες. 
Μετά τα τόσα χρόνια σοσιαλιστικής επανάστασης στην Κούβα, μπορούμε να επιδείξουμε πολλαπλά επιτεύγματα, όπως: είναι εγγυημένη η εκπλήρωση του δικαιώματος στη δωρεάν υγεία, στην δωρεάν και καθολική μόρφωση σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, είναι εγγυημένη η πρόσβαση στον υγιή πολιτισμό και ψυχαγωγία και αγωνιζόμαστε για την διατήρηση του περιβάλλοντος και την βιώσιμη ανάπτυξη. Επιπλέον, έχει δημιουργηθεί ένα θεσμικό και νομικό πλαίσιο που εγγυάται την πλήρη ισότητα όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από φύλο τους, το χρώμα του δέρματός τους, την εθνική τους προέλευση, τη θρησκευτική πίστη τους, την κοινωνική τους κατάσταση ή οποιαδήποτε άλλη αιτία που μπορεί να βλάψει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Όλοι οι εργαζόμενοι, πρακτικά, είναι συνδικαλισμένοι και προστατεύονται με συλλογικές συμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν μικρές ιδιωτικές δουλειές. Υπάρχει συνδικαλιστική αντιπροσώπευση στο Συμβούλιο των Υπουργών, καθώς και στα υπουργικά σώματα και όργανα. Η Κούβα προάγει την θρησκευτική ελευθερία και η ελευθερία της λατρείας είναι πλήρως αναγνωρισμένη και προστατεύεται από το Σύνταγμα της Δημοκρατίας. 
Όμως η διατήρηση αυτών των επιτευγμάτων υπήρξε δύσκολη. Από την νίκη του 1959, οι διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ, ο ισχυρός, ηγεμονικός μας γείτονας, που δεν αντέχει την ύπαρξη μιας σοσιαλιστικής επανάστασης στην Λατινική Αμερική, έχει χαράξει σαν στόχο : να ανατρέψει την κουβανική κυβέρνηση, να τελειώσει με τον σοσιαλισμό και να ανακτήσει την ηγεμονία και την κυριαρχία του πάνω στην χώρα μας. Έχουν χρησιμοποιήσει διαφορετικούς τρόπους και πολιτικά εργαλεία για να πετύχουν αυτόν τον στόχο. Το πιο μόνιμο είναι : ο οικονομικός, εμπορικός και χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός, ο οποίος και αποτελεί το πρωταρχικό εμπόδιο για την ανάπτυξη της Κούβας. Ο αποκλεισμός είναι ένας σκελετός που αποτελείται από ένα σύμπλεγμα νόμων και διοικητικών διατάξεων που διαμορφώνουν τη νομική του βάση και που έχουν ισχύ μέχρι σήμερα. Και κάτω από αυτόν τον μανδύα, πραγματοποιούνται ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και επηρεάζουν όχι μόνο την Κούβα, αλλά και τρίτους. Εκτός από τον αποκλεισμό, μέχρι και σήμερα, οι βορειοαμερικανοί κυβερνώντες, χρησιμοποίησαν την άμεση επίθεση, την υπονόμευση και την προπαγάνδα ενάντια στην Κούβα. 
Η σημερινή βορειοαμερικανική διοίκηση αυξάνει όλο και περισσότερο την σκλήρυνση των επιθετικών ενεργειών της με στόχο να βλάψει τις βασικές ανάγκες του κουβανικού λαού και τις καθημερινές του δραστηριότητες και να κατηγορήσει την κουβανική κυβέρνηση για αυτό, προσπαθώντας έτσι να αποδείξει την αποτυχία του σοσιαλισμού και να πάψει ο λαός να υποστηρίζει την επανάσταση. Έχουν πάρει πολλά και διαφορετικού τύπου οικονομικά μέτρα, που πλήττουν τις βασικές πηγές εισοδήματος της χώρας και εμποδίζουν την κουβανική κυβέρνηση στην πρόσβαση σε αναγκαία προϊόντα για τον πληθυσμό και για την ανάπτυξη της χώρας. Χρησιμοποιούν επίσης πολύ έντονα την ιδεολογική υπονόμευση, εφευρίσκουν ψευδείς προφάσεις για να μας συμπεριλάβουν σε άδικες λίστες, πραγματοποιούν καμπάνιες με ψέματα ενάντια στους γιατρούς μας, ενάντια στους ηγέτες μας, ενάντια στις επιτυχίες και στις δράσεις της κουβανικής επανάστασης, κατασκευάζουν ψεύτικα θύματα και ψευδείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να κηλιδώσουν την εικόνα της επανάστασης, προωθούν ακόμα αποφάσεις με ψευδείς κατηγορίες ενάντια στην Κούβα, όπως η πρόσφατη απόφαση που πήρε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. 
Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει επίσης την Κούβα ότι εκμεταλλεύεται και βοηθάει την όξυνση των ταραχών στις χώρες της περιοχής της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, αγνοώντας την πραγματικότητα, ότι δηλαδή οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα εσωτερικά προβλήματα των χωρών αυτών είναι οι πρωταρχικοί υπεύθυνοι της επικίνδυνης αναταραχής και της σημερινής πολιτικής και κοινωνικής αποσταθεροποίησης, και όχι η Κούβα. Όπως έχει πει ο πρόεδρός μας : «Αποτελεί ένα πολύπλοκο σκηνικό, με γεγονότα πραγματικής πολιτικής και κοινωνικής οπισθοχώρησης, με την επιστροφή των πραξικοπημάτων και των πολιτικών δολοφονιών, των νεοφιλελεύθερων δικτατοριών. Ένα σκηνικό με τις νεοφασιστικές ιδέες στο απόγειό τους, δοκιμάζοντας νέες τεχνολογίες καταστολής και αντι-εξεγέρσεων. Και ρίχνοντας λάδι στη φωτιά, τα μεγάλα μέσα που μονοπωλούν και χειραγωγούν την πληροφορία, δαιμονοποιούν και καταδιώκουν τους ηγέτες της αριστεράς μέσω υποκινούμενων πολιτικά διαδικασιών. Αποτελεί μια πλήρως κλιμακούμενη επίθεση ενάντια στις ιδέες της πρωτοπορίας». 
Η Κούβα προωθεί τη φιλία και τη συνεργασία με τις χώρες όλου του κόσμου. Αγωνίζεται για την διατήρηση της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ως ζώνη ειρήνης, για την συνέχιση του διαλόγου, την ταυτότητα και την συνείδηση των λαών της ηπείρου μας. Ταυτόχρονα όμως, υπερασπίζεται τις δίκαιες υποθέσεις και τα δικαιώματα των λαών και ποτέ δεν θα σιωπήσει μπροστά στις αδικίες. Καμία απειλή για αντίποινα, κανένα τελεσίγραφο, ούτε και εκβιασμός της σημερινής βορειοαμερικανικής κυβέρνησης δεν πρόκειται να οδηγήσει στην απόκλιση της διεθνιστικής συμπεριφοράς και στάσης του κουβανικού έθνους. Θα διατηρήσουμε σταθερή την αλληλεγγύη μας με τον λαό και την κυβέρνηση της Βενεζουέλας με επικεφαλής τον νόμιμο πρόεδρό της Νικολάς Μαδούρο. Παρά τις δυσβάσταχτες ανθρώπινες και οικονομικές απώλειες που προκαλεί ο γενοκτόνος αποκλεισμός στον λαό μας, η Κούβα θα συνεχίσει να βοηθά όσους το έχουν ανάγκη, με αλτρουισμό και ανιδιοτέλεια, σε όλα τα μέρη του κόσμου, όπου μας ζητηθεί. 
Ο Μαρτί έλεγε : «Όταν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι χωρίς ευπρέπεια, πάντοτε υπάρχουν άλλοι, που έχουν μέσα τους την ευπρέπεια πολλών ανθρώπων. Αυτοί, είναι εκείνοι που εξεγείρονται με τρομερή δύναμη ενάντια σε εκείνους που κλέβουν από τους λαούς την ελευθερία τους, που σημαίνει ότι κλέβουν από τους ανθρώπους την ευπρέπειά τους. Μέσα σε αυτούς λοιπόν τους ανθρώπους, ενυπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι, ενυπάρχει ένας ολόκληρος λαός, υπάρχει μέσα τους η ανθρώπινη αξιοπρέπεια». 
Η Κούβα υπήρξε πάντα ένας φάρος αξιοπρέπειας και έμπνευσης για πολλούς λαούς, δείχνοντας ότι «ένας καλύτερος κόσμος είναι εφικτός». Ξέρουμε πολύ καλά ότι η αξιοπρέπεια έχει ένα τίμημα που ο λαός μας έχει πληρώσει όλα αυτά τα χρόνια. Όμως δεν είμαστε μόνοι, έχουμε την στήριξη και την αλληλεγγύη φίλων όπως εσείς σε όλο τον κόσμο, τους οποίους και ευχαριστούμε για την στήριξή τους και τους επαναλαμβάνουμε ότι, ο κουβανικός λαός θα συνεχίσει να αντιστέκεται, σε πείσμα όλων, με την αξιοπρέπειά του τόσο ψηλά, όσο οι φοίνικες που καλύπτουν τους αγρούς μας και ποτίζονται με το αίμα των μαρτύρων της Πατρίδας.
Ευχαριστώ πολύ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου