Σάββατο 4 Ιουλίου 2020

Αλληλεγγύη από το Ολγίν στην Ελλάδα και από την Κούβα στον κόσμο - Dimis Dimitri

Πηγή: www.ahora.cu / Liset Prego Díaz

Η ιστορία αλληλεγγύης του Dimitri Dimis (Δημήτρης Δημητρακόπουλος) με την Κούβα ξεκινά εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες. Από την Ελλάδα και αφού ταξίδεψε σε ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου, αυτός ο άνθρωπος εγκαταστάθηκε στο αρχιπέλαγος των Αντιλλών, ένα τόπο μακριά από την Ελλάδα όπου γεννήθηκε, αλλά με πολλά κοινά σημεία με την πατρίδα του, πέρα ​​από τον ίδιο πληθυσμό των 11 εκατομμυρίων κατοίκων και τον περικύκλωση από θάλασσα από όλες τις πλευρές. 

Ο Δημήτρης δίνει καθημερινές μάχες για τη δεύτερη πατρίδα του Πολλοί κάτοικοι του Ολγίν τον θυμούνται για τη συμμετοχή του στη Διεθνή Επιτροπή για την Απελευθέρωση των Πέντε Ηρώων και καθώς συνηθίζει να είναι σημαιοφόρος ευγενών σκοπών, που για πολλούς μπορεί να μοιάζουν ουτοπίες, ο Dimis ασχολείται τώρα με τη συλλογή υπογραφών για την απονομή του Βραβείου Νόμπελ για την Ειρήνη για Ειρήνη στο (κουβανικό) Διεθνές Σώμα Εξειδικευμένων Ιατρών σε Καταστάσεις Καταστροφών και Σοβαρών Επιδημών "Henry Reeve".

Πώς γεννήθηκε αυτή η πρωτοβουλία;

“Αυτή η ιδέα προέκυψε συζητώντας με τους συναγωνιστές της Αλληλεγγύης και της Φιλίας Ελλάδας- Κούβας. μιλώντας Αναρωτιόμασταν πώς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε και αναζητώντας κάτι συγκεκριμένο ήρθε η ιδέα να ζητήσουμε το βραβείο Νόμπελ. Δεν γνωρίζουμε άλλες ομάδες ανθρώπων που θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να σώσουν άλλους, γι 'αυτό αξίζουν αυτό το βραβείο. 

Είναι μια κοινή δράση, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από διάφορες χώρες του κόσμου, γιατί μιλάμε για κάτι εξαιρετικό. Μπορούμε να πούμε ότι οι κουβανοί γιατροί είναι ήρωες επειδή άφησαν τις οικογένειες και τους αγαπημένους τους να πάνε, για παράδειγμα, στην ιταλική Λομβαρδία, σε μια εποχή που η περιοχή είχε δύο χιλιάδες θανάτους την ημέρα, πράγμα που σημαίνει ότι ένας γιατρός πήγε εκεί με τεράστιο κίνδυνο, άγγιξε το θάνατο. Και δεν νομίζω ότι κανένας κουβανός γιατρός υποχρεώθηκε να πάει στη Λομβαρδία. , και όμως, πήγαν σε μία τρύπα θανάτου. 

Πολύς κόσμος λέει ότι "οι Κουβανοί το κάνουν αυτό για τα λεφτά", αλλά κι αν είναι έτσι, γιατί όχι, αφού αυτά τα χρήματα μπαίνουν στην κουβανική οικονομία. Υπάρχουν πολλές χώρες που πουλούν βόμβες, όπλα για να σκοτώσουν. Γιατί λοιπόν η Κούβα δεν μπορεί να παρέχει ιατρικές υπηρεσίες; Δεν είναι κάτι επιλήψιμο. 

Γιατί ζητάμε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για κουβανούς γιατρούς; Η Κούβα έχει πληγεί και η ίδια από τον Covid 19, αυτό σημαίνει ότι όταν η κυβέρνηση της Κούβας έστελνε γιατρούς σε άλλα έθνη, διέτρεχε τον κίνδυνο της επίθεσης από την πανδημία, έχοντας εθνικό ιατρικό προσωπικό έξω, αλλά το έκαναν επειδή η Κούβα ήταν και είναι σίγουρη ότι θα έλεγχε αυτήν την πανδημία. 

Πρόκειται μια ανθρωπιστική χειρονομία που η ίδια η Ευρώπη με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ικανή να πραγματοποιήσει. Αυτή η κατάσταση απέδειξε τις ανισότητες αυτής της ηπείρου. Εκεί ήταν μία καταστροφή, που εν μέρει αποφεύχθηκε χάση στην αλληλεγγύη της Κούβας. Η αλληλεγγύη είναι καταστροφή και αυτό τη σώζει εν μέρει, την κουβανική αλληλεγγύη. Το παράδειγμα υποστήριξης από την κουβανική ιατρική είναι τεράστιο, επομένως νομίζω ότι το αίτημα για το Νόμπελ πρέπει να είναι ομόφωνο. " 

Είναι πιθανό να επιτύχετε τον στόχο σας; Έχει συμβεί κάτι παρόμοιο στο παρελθόν; 

“Αυτές οι υπογραφές πρόκειται να φτάσουν στη Στοκχόλμη. Αν δεν μπορέσουμε να τους απονείμουν το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, αυτό που μετράει είναι ότι οι κουβανοί γιατροί προσωπικά θα ξέρουν ότι ι μια ομάδα ανθρώπων που δεν είναι καν Κουβανοί τους χειροκροτούν ως ήρωες και αυτό θα τους δώσει υπερηφάνεια να συνεχίσουν να το κάνουν στο μέλλον, όπως έκαναν στην Αφρική ενάντια στον Έμπολα. 

Γνωρίζω προσωπικά έναν γιατρό που ήταν στην Αφρική, τον Δρ Quiñones, και τώρα τον βλέπω στην τηλεόραση με τις πρώτες ομάδες που πήγαν στην Ιταλία. Είναι ωραίο να βλέπεις κάποιον που γνωρίζεις, που είναι κοντά σου, να μεταφέρει την κουβανική σημαία σε αυτήν τη χώρα. Δίνει υπερηφάνεια, όχι μόνο στον εαυτό του και στην οικογένειά του, αλλά και σε όλους τους κατοίκους της πόλης μας". 

Πώς βλέπετε την Κούβα στην Ελλάδα και γιατί από μια τόσο μακρινή χώρα αισθάνεστε την ανάγκη αυτής την ενεργητικής δραστηριότητας για τις κουβανικές ιατρικές μπριγάδες; 

“Στην Ελλάδα έχει ένα τεράστιο κοινό που υποστηρίζει την Κούβα, την Επανάσταση, το έργο της. Θέλω να πω ότι οι Έλληνες, είτε είναι δεξιοί είτε αριστεροί, όλοι την αγαπούν γιατί φέρνουν το αίμα των επαναστατών, όπως η Ελλάδα, με μια ιστορία τριών χιλιάδων ετών επανάστασης, γι 'αυτό οι Έλληνες ταυτίζονται με τους Κουβανούς, αισθάνονται παράξενα για την Κούβα. Αυτός είναι και ο λόγος που στις πρώτες δεκαπέντε ημέρες από την έναρξη αυτής της δράσης (για το Νομπελ) , υπήρχαν ήδη 10.000 άτομα που είχαν υπογράψει, σήμερα είναι περισσότερα από 15.000, αριθμός που σε σύγκριση με άλλα έθνη στην Ευρώπη, τους καθιστούν αυτούς που κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν τους περισσότερους και ο λόγος είναι ότι οι Έλληνες αισθάνονται πολύ κοντά στην Κούβα ". 

Όπως ο Dimitri, μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων, μπριγάδες αλληλεγγύης, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, δημοσιογράφοι, όχι μόνο στην Ευρώπη, συμπαρατάσσονται με το αίτημα απονομής του βραβείου Νόμπελ για αυτό το σώμα που δημιουργήθηκε από τον Fidel το 2005 και που καταπολεμά σήμερα το COVID-19 σε περίπου είκοσι χώρες. Με την ύπαρξή της, η πρωτοβουλία συνεπάγεται τη διεθνή αναγνώριση της προσφοράς των γιατρών, όχι μόνο της Κούβας αλλά και όλου του κόσμου , που αντιμετώπισαν τη μάστιγα του SARS CoV-2.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου