Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

Μήνυμα ΠΣΧΜ - Καμπάνια Νόμπελ για τους Κουβανούς γιατρούς - Ζωρζ Μεχραμπιάν

Εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Jose Marti - Αλληλεγγύη με την Κούβα, θέλω να εκφράσω τους θερμότερους χαιρετισμούς μας σε αυτήν τη συνάντηση και στην προσπάθεια να αναγνωριστεί διεθνώς τις τεράστιες συνεισφορές του «στρατού με τις λευκές ποδιές» της Κούβας (όπως τους ονόμασε ο Φιντέλ Κάστρο) - δηλ. Το διεθνιστικό ιατρικό προσωπικό που αριθμεί δεκάδες χιλιάδες.

Παρακολουθήσαμε το έργο τους κατά τη διάρκεια της επιδημίας του Έμπολα στη Δυτική Αφρική, τώρα κατά τη διάρκεια της επιδημίας COVID-19 καθώς και σε εποχές που υποτίθεται ότι είναι κανονικές. Η Κούβα έχει κάνει ό, τι δεν έχει επιχειρήσει καμία άλλη χώρα: Έχει στείλει χιλιάδες γιατρούς, νοσηλευτές και τεχνικούς να φροντίσουν εκείνους που χρειάζονται απεγνωσμένα ιατρική περίθαλψη σε όλο τον κόσμο. Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε με την πρώτη ιατρική μπριγάδα της Κούβας που έφτασε στην Αλγερία στις αρχές της δεκαετίας του 60. Και, όπως είπε ο τότε υπουργός Υγείας, Machado, «ήταν σαν να προσφέρει βοήθεια ένας ζητιάνος. Αλλά ξέραμε ότι ο αλγερινός λαός το χρειαζόταν ακόμη περισσότερο από ό, τι εμείς και το άξιζαν».

Στην καρδιά της Μπριγάδας Henry Reeve είναι ο διεθνισμός και το πνεύμα αλληλεγγύης που είναι η ουσία της κουβανικής επανάστασης, αυτά είναι τα πιο αγνά ιδανικά αυτής της επανάστασης. Χωρίς αυτήν την επανάσταση, χωρίς τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές κατακτήσεις των φτωχών, των ταπεινών, των αγροτών των εργαζομένων που σηματοδοτούν αυτήν την επανάσταση - οι ηθικές αξίες, η ηθική αυτών των δεκάδων χιλιάδων κουβανών εργαζομένων στον τομέα της υγείας δεν θα ήταν δυνατή. 

Και, αυτές οι αξίες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για τους πλούσιους κυρίαρχους στην Ουάσινγκτον και αλλού. Γι 'αυτό η διεθνιστική κουβανική ιατρική προσπάθεια είτε αγνοείται δημόσια είτε συκοφαντείται. Προσπάθειες όπως αυτή που συζητείται σήμερα βοηθούν να σπάσει αυτό το τείχος της σιωπής και της συκοφαντίας.

Όλες οι κυβερνήσεις στην Ουάσινγκτον, από τον Πρόεδρο Eisenhower το 1959 μέχρι σήμερα, είναι αποφασισμένες να ανατρέψουν αυτό το παράδειγμα από το πρόσωπο της Γης. Κατά το περασμένο έτος, ο οικονομικός, εμπορικός, χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός ενάντια στην κουβανική επανάσταση έχει ενισχυθεί. Οι περιορισμοί είναι από τους αυστηρότερους που εφαρμόστηκαν ποτέ κατά της Κούβας. Τα μέτρα στοχεύουν στην ασφυξία του κουβανικού λαού και τον εξαναγκασμό τους να υποταχθούν. Εντείνονται παράλληλα και οι επιθέσεις ενάντια στη Βενεζουέλα, και ευρύτερα στη Λατινική Αμερική.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό για όλους όσους εκτιμούν τις συνεισφορές της Κούβας να ορθώσουν το ανάστημά τους και να μιλήσουν εναντίον αυτού του αποκλεισμού. Χιλιάδες και εκατομμύρια άνθρωποι πρέπει να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον αποκλεισμό που επιβάλλουν οι ΗΠΑ. Αυτή είναι μια απαραίτητη συνεισφορά από την πλευρά μας, ώστε οι Κουβανοί να έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν στον δρόμο που έχουν αποφασίσει και για να συνεχίσει το έργο της Μπριγάδας Henry Reeve.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου