Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

Ομιλία της πρέσβειρας της Κούβας στην εκδήλωση "Η Κούβα δεν είναι μόνη της, τέρμα τώρα στον αποκλεισμό" του ΠΣΧΜ - Zelmys Maria Dominguez Cortina

Ευχαριστούμε τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χοσέ Μαρτί για τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης και όλους εσάς που μας συντροφεύετε εδώ σήμερα.

Όπως γνωρίζετε, αγαπητοί φίλοι, το βασικότερο πρόβλημα για την ανάπτυξη της Κούβας σε όλη την ιστορία της επανάστασης υπήρξε η εχθρότητα των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες αρνούνται να συμβιβαστούν με την ύπαρξη μιας σοσιαλιστικής επανάστασης σε αυτό που θεωρούν την πίσω τους αυλή ή τη ζώνη επιρροής τους.

Αυτές τις στιγμές, ο πληθυσμός της Κούβας βιώνει μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση όσον αφορά την πρόσβαση σε αγαθά, υπηρεσίες και φάρμακα πρώτης ανάγκης. Αυτό συμβαίνει λόγω των συνδυασμένων επιπτώσεων της πανδημίας και των σχεδόν έξι δεκαετιών που ισχύει ο παράνομος και εγκληματικός οικονομικός, εμπορικός και χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Κούβας. Στον αποκλεισμό έχουν ενσωματωθεί πλέον τα μονομερή καταναγκαστικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, και τα οποία εξακολουθεί να διατηρεί η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν, ενώ έχει επιβάλει και πρόσθετα μέτρα. Οι ενέργειες αυτές έχουν ως στόχο να βλάψουν ακόμα περισσότερο, την καθημερινότητα του κουβανικού λαού, τις βασικές του ανάγκες – προκειμένου ο λαός να κατηγορεί την κυβέρνηση για την κατάσταση που αντιμετωπίζει. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκουν να δείξουν την αποτυχία του σοσιαλισμού. Επιδιώκουν να υπονομεύσουν τη συνεχιζόμενη υποστήριξη του λαού προς την επανάσταση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χρησιμοποιήσει πολύ έντονα την ιδεολογική υπονόμευση με στόχο την ανατροπή, και σήμερα περισσότερο από ποτέ οργανώνουν, χρηματοδοτούν και προωθούν εκστρατείες διαφόρων ειδών. Επινοούν ψευδή προσχήματα για να τοποθετήσουν την Κούβα σε άδικες λίστες. Παράγουν εκστρατείες κατά των γιατρών, κατά των ηγετών, ενάντια στα επιτεύγματα και στη δράση της κουβανικής επανάστασης. Κατασκευάζουν επίσης ψευδή θύματα, ψευδείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ψευδής πράξεις καταστολής κατά του λαού προκειμένου να αμαυρώσουν την εικόνα της επανάστασης. Ένα παράδειγμα αυτού ήταν οι πρόσφατοι ελιγμοί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε άλλα διεθνή φόρουμ, καθώς και οι διαδηλώσεις αποσταθεροποίησης και διάφορες αβάσιμες κατηγορίες κατά της Κούβας.

Αυτή τη στιγμή, έχουν ενταθεί οι εκστρατείες ψεύδους, οι εκστρατείες χειραγώγησης που προσπαθούν να υπονομεύσουν την κουβανική επανάσταση και που προσπαθούν να ρίξουν το φταίξιμο στην κουβανική κυβέρνηση για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο λαός. Για οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει μέσα σε μια περίοδο πανδημίας, ενώ αποσιωπούν τις επιπτώσεις του αποκλεισμού, που είναι η κύρια αιτία των δυσκολιών, και ο οποίος εξακολουθεί να εφαρμόζεται σήμερα παρά το γεγονός ότι καταδικάζεται εδώ και δεκαετίες από τη συντριπτική πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας.

Επιδιώκουν να παρουσιάσουν την Κούβα ως μια χώρα που έχει καταρρεύσει στο χάος, προκειμένου να προκαλέσουν μια κοινωνική έκρηξη και να δικαιολογήσουν την εξωτερική παρέμβαση. Στην Κούβα δεν σημειώθηκε κάποια κοινωνική έκρηξη το καλοκαίρι, όπως στόχευαν να δείξουν στον κόσμο. Η χώρα ήταν θύμα μιας πολιτικής και επικοινωνιακής επιχείρησης που οργανώθηκε και χρηματοδοτήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μια επιχείρηση που απέτυχε, αντιμέτωπη με την υποστήριξη του λαού για την επανάσταση. Σήμερα η ειρήνη και η ηρεμία βασιλεύουν στην Κούβα και οι θεσμοί λειτουργούν κανονικά στο πλαίσιο των υγειονομικών περιορισμών λόγω της πανδημίας.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή οι ενέργειες κατά της Κούβας συνεχίζονται. Υπάρχουν άτομα που επιμένουν δημοσίως να καλούν και να πραγματοποιήσουν πορεία στις 15 Νοέμβρη. Το αίτημα για τη διενέργεια της πορείας αυτής απορρίφθηκε από τις κυβερνητικές αρχές οκτώ επαρχιών στις 12 Οκτώβρη, αφού χαρακτήρισαν παράνομο τον χαρακτήρα της υποτιθέμενης διαδήλωσης.

Επιπλέον, το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας της Κούβας προειδοποίησε για τις νομικές συνέπειες της διενέργειας της πορείας, καθιστώντας σαφές ότι, εάν δεν τηρηθεί η απόφαση των τοπικών κυβερνητικών αρχών, οι πολίτες θα υπόκεινται σε κατηγορίες για εγκλήματα ανυπακοής, παράνομες διαδηλώσεις, υποκίνηση διάπραξης εγκλήματος και ή άλλες που προβλέπονται και τιμωρούνται από την ισχύουσα ποινική νομοθεσία, σύμφωνα με το Σύνταγμα της Δημοκρατίας.

Είναι άφθονα τα επιχειρήματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τα οποία καταδεικνύουν τον «προσαρτηματικό» [υπέρ της προσάρτησης] χαρακτήρα της υποτιθέμενης πορείας, που προωθείται από άτομα που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό. Οι άνθρωποι αυτοί, καλυπτόμενοι πίσω από έναν υποτιθέμενο «φιλειρηνισμό» τον οποίο προβάλλουν, επιδιώκουν να δημιουργήσουν χάος και να προκαλέσουν την αποσταθεροποίηση της χώρας, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής «αλλαγής καθεστώτος» βασισμένης στη φόρμουλα του γνωστού «ήπιου πραξικοπήματος», που δοκιμάστηκε σε άλλες χώρες.

Πρόσφατα παρουσιάστηκαν λεπτομερή στοιχεία σχετικά με χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ για τη διοργάνωση των ενεργειών αυτών στην κουβανική τηλεόραση. Οι σχετικές αποκαλύψεις έγιναν από γιατρό που διείσδυσε στις ομάδες των διοργανωτών.

«Ενθουσιώδης» υποστήριξη για το κάλεσμα [για πορεία στις 15 Νοέμβρη] έχει ακουστεί εν χωρώ, όπου στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι ηγέτες της αντεπανάστασης του αποκαλούμενου Συμβουλίου Δημοκρατικής Μετάβασης της Κούβας, μιας ανατρεπτικής πλατφόρμας, τα μέλη της οποίας έχουν αναγνωρίσει ανοιχτά ότι χρηματοδοτούνται από το Εθνικό Ταμείο για τη Δημοκρατία (National Endowment for Democracy - NED), με μακρά ιστορία κατά της Κούβας.

Επιπλέον, υπήρξε δημόσια και διαβόητη η υποστήριξη που έλαβε η αψιμαχία που επιδιώκουν να οργανώσουν οι μισθοφόροι από τους βουλευτές των ΗΠΑ, τους πολιτικούς παράγοντες της αντι-κουβανικής μαφίας και τα μέσα ενημέρωσης τα οποία ενθαρρύνουν ενέργειες κατά της Επανάστασης. Σημειώστε πως, μεταξύ των πιο ξέφρενων υποστηρικτών της πρόκλησης είναι οι βουλευτές Marco Rubio, Mario Díaz-Balart και María Elvira Salazar, ο τρομοκράτης Gutiérrez Boronat, το διαβόητο Κουβανικό Αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα, και απογοητευμένοι εισβολείς της Ταξιαρχίας 2506, που ηττήθηκαν στην Playa Girón.

Μπροστά στις πρόδηλες προθέσεις των προβοκατόρων, το Σύνταγμα της Δημοκρατίας είναι πολύ σαφές ως προς τις αρχές του, οι οποίες δεν δίνουν σε κανέναν το δικαίωμα να ενεργεί υπέρ των συμφερόντων μιας ξένης δύναμης ή να θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της πολιτικής κοινωνίας. Επομένως, η προσχώρηση σε ένα σχέδιο προσάρτησης είναι αντισυνταγματική, αθέμητη και χωρίς ηθικό έρεισμα.

Ο Juan González, ο βασικός σύμβουλος για τη Λατινική Αμερική του Προέδρου των ΗΠΑ Τζόζεφ Μπάιντεν, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Efe μετά την αναφορά του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας της Κούβας σχετικά με τις νομικές συνέπειες της επιμονής διενέργειας πορείας που θεωρείται παράνομη από τις αρχές της χώρας αυτής των Αντιλλών, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντήσουν, ενδεχομένως με κυρώσεις, εάν θεωρήσουν - σύμφωνα με τους κανόνες της κυβέρνησης της χώρας αυτής - ότι υπήρξε παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του λαού στο νησί ή εάν διωχθούν ποινικά οι υποστηρικτές της προκλητικής πορείας. Αυτό δείχνει σαφώς ποιος βρίσκεται πίσω από την προαναφερθείσα πορεία. Είναι εξαιρετικά δύσκολο για οποιονδήποτε να σκεφτεί ότι μια κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό της θα επέτρεπε μια αποσταθεροποιητική πρόκληση αυτού του είδους από την πλευρά μιας ξένης δύναμης.

Μάλιστα το κίνημα αλληλεγγύης με την Κούβα στην Ευρώπη έχει ήδη καλέσει για διάφορες εκδηλώσεις στήριξης απέναντι σε αυτή την πρόκληση, 12 με15 Νοέμβρη.

Παρά τις ιμπεριαλιστικές ενέργειες, η Κούβα προχωρά μπροστά. Με την επιστήμη να τίθεται στην υπηρεσία του λαού, και με ένα δωρεάν και καθολικό γενικό σύστημα δημόσιας υγείας, ήταν σε θέση να παράξει τα δικά της φάρμακα καθώς και 5 υποψήφια εμβόλια κατά του COVID 19, εκ των οποίων τα 3 έχουν εγκριθεί και χρησιμοποιούνται στον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού. Μεταξύ αυτών είναι και το παιδιατρικό εμβόλιο για παιδιά ηλικίας μεταξύ 2 και 18 ετών και τα εμβόλια για πάσχοντες από αλλεργίες. Αναμένεται ότι ως τα τέλη Νοέμβρη το 90% του πληθυσμού της Κούβας θα έχει εμβολιαστεί.

Αγαπητοί φίλοι, ο κουβανικός λαός που αγαπά την ειρήνη και έχει μια βαθιά ανθρωπιστική κλίση, δεν θα αποκηρύξει την οικοδόμηση μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς, δημοκρατικής, ευημερούσας και βιώσιμης με όλους και για το καλό όλων. Θα συνεχίσει να βοηθά τους λαούς του κόσμου. Θα συνεχίσει να αγωνίζεται για έναν καλύτερο και διαφορετικό κόσμο – έναν κόσμο ο οποίος πιστεύουμε ότι είναι εφικτός.

Η Κούβα δεν είναι μόνη της, και εσείς, αγαπητοί φίλοι, είστε ένα παράδειγμα της υποστήριξης, της φιλίας και της αλληλεγγύης του ελληνικού λαού προς τον λαό της Κούβας, και αυτό το εκτιμούμε βαθύτατα.

Ευχαριστώ πολύ

(μτφρ. Νατάσα Τερλεξή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου