Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

Χαιρετισμος ΠΣΧΜ στην εκδήλωση "#UnBlockCuba: 60 xρόνια αποκλεισμός! ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! " / 10 Σεπτέμβρη , προαύλιο ΣΦΕΑ - Αλέκος Χαλβατζής

Αγαπητές φίλες και φίλοι, συναγωνιστές και συναγωνίστριες.

Ήδη έχουμε καλωσορίσει εκ μέρους του Συλλόγου «Χοσέ Μαρτί».

Έχουμε αναφέρει για το χώρο που βρισκόμαστε. Είναι πολύ χρήσιμο κανείς να τον επισκεφτεί να ξεναγηθεί, είτε μόνος, είτε οικογενειακά με τα παιδιά, είτε εκπαιδευτικοί με τους μαθητές τους.

Ευχαριστούμε το Βαγγέλη Φάμπα που μας εξασφάλισε αφιλοκερδώς την ηχητική εγκατάσταση και όλα τα μέλη και φίλους/φίλες του Συλλόγου που δούλεψαν για αυτή την εκδήλωση.

Είναι πολύ ευχάριστο να βρισκόμαστε μετά από τόσο καιρό από κοντά, με τον κορονοϊό υπήρξαν πολλοί περιορισμοί στις δια ζώσης εκδηλώσεις που κάναμε.

Βέβαια με τον νέο Πρέσβη της Κούβας στην Ελλάδα Αραμίς Φουέντε Eρνάντες έχουμε ήδη δουλέψει μαζί, και ο ίδιος ήδη είχε κάποιες ευκαιρίες να απευθυνθεί στο ελληνικό κοινό. Είναι χαρά μας όμως που έχουμε ακόμα μια ευκαιρία να τον ακούσουμε και να συζητήσουμε μαζί του για την κατάσταση στην Κούβα.

Ξαναλέω είναι πολύ ευχάριστο να βρισκόμαστε από κοντά ζωντανά με τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου και τις Κούβας. Βέβαια όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας πάνω από δυόμιση χρόνια καθόλου δε σταματήσαμε τη δράση αλληλεγγύης στην Κούβα, αποκάλυψης και καταγγελίας του αποκλεισμού των ΗΠΑ εναντίον της. Υπήρξαν αρκετές προκλήσεις. Σίγουρα θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει και περισσότερα. Όμως όλο αυτό το διάστημα συμμετείχαμε σε διαδικτυακές εκστρατείες, μεταφράσαμε ειδήσεις και άρθρα, συγκεντρώσαμε χρήματα που ήδη στείλαμε στην Κούβα για υγειονομικό υλικό. Οργανώσαμε δράσεις ενημέρωσης στο δρόμο, μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία των ΗΠΑ μαζί με τους υπόλοιπους φορείς του #unblockcuba. Πραγματοποιήσαμε μια υβριδική εκδήλωση-συζήτηση ζωντανή και διαδικτυακή. Στηρίξαμε και συνδιοργανώσαμε πολλές δράσεις με άλλους φορείς φιλικούς στην Κούβα. Συμμετείχαμε στην καμπάνια για την απόδοση του Νομπελ Ειρήνης στις Υγειονομικές Αποστολές της Κούβας που πήγαν σε δεκάδες χώρες του κόσμου να βοηθήσουν ενάντια στον κορονοϊό. Κάναμε 4 διαδικτυακές εκδηλώσεις και στηρίξαμε-συμμετείχαμε σε αρκετές άλλες. Συμμετείχαμε όπως και παλιότερα στις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς και του Πολυτεχνείου. Μαζέψαμε χιλιάδες υπογραφές ενάντια στον αποκλεισμό. Αποκτήσαμε δεκάδες νέα μέλη, και εκατοντάδες νέους φίλους και φίλες του συλλόγου και της Κούβας, στήθηκε παράρτημα του Συλλόγου στη Θεσσαλονίκη. Συμβάλαμε στην οργάνωση της ευρωπαϊκής καμπάνιας #unblockcuba στην Ελλάδα. Υποτιτλίσαμε την σημαντική κουβανική ταινία για τον Χοσέ Μαρτί «El ojo del canario», συμβάλλοντας έτσι στην προβολή της στο ελληνικό κοινό.

Δε θα αναφερθώ αναλυτικά στο τι συμβαίνει στην Κούβα. Θα το κάνει ο Πρέσβης και ακόμα περισσότερα μπορούν να αναδειχτούν στη συζήτηση που θα ακολουθήσει.

Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από το Μπάιντεν τα εκατοντάδες μέτρα που πήρε η προεδρία Τραμπ και που σκλήρυναν ακόμα παραπάνω τον πολυπλόκαμο αποκλεισμό (που προσπαθεί να στραγγαλίσει την Κούβα εδώ και 60 χρόνια) παραμένουν ουσιαστικά άθικτα παρά τις προεκλογικές του εξαγγελίες.

Αντίθετα φαίνεται ότι οι ΗΠΑ επενδύουν ακόμα περισσότερο στην προσπάθεια συκοφάντησης της Κούβας, υπόσκαψης του γοήτρου της και μάλιστα σε συνεργασία με τις αντιδραστικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιθυμούν ακόμα πιο επιθετική στάση της ενάντια στην Κούβα. Ενώ πιο έντονα επικεντρώνουν σε προσπάθειες επέμβασης στα εσωτερικά της Κούβας, αποσταθεροποίησης και υπονόμευσης της. Αξιοποιώντας φυσικά τις πολύ δύσκολες συνθήκες που πραγματικά υπάρχουν στην Κούβα από τον αποκλεισμό, σε συνδυασμό με την πανδημία, την επίπτωση της στον τουρισμό, διάφορες φυσικές καταστροφές κλπ

Μπορούμε όλοι και όλες μας να βοηθήσουμε:
  • Δημοσιοποιώντας και καταγγέλλοντας παντού τον παράνομο και εγκληματικό αποκλεισμό και απαιτώντας να τερματιστεί άμεσα.
  • Απαντώντας στον κοινωνικό κύκλο μας, στα μέσα δικτύωσης, με κάθε τρόπο, στον επικοινωνιακό πόλεμο κατά της Κούβας, την εκστρατεία συκοφάντησης και παραπληροφόρησης.
  • Απαιτώντας από την Ελληνική Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσουν τη συνένοχη στάση στον αποκλεισμό και να απέχουν από όλες αυτές τις υπονομευτικές ενέργειες. Φανταστείτε ότι ακόμα και τα εμβάσματα για ιατρικο/φαρμακευτικό υλικό πολλές φορές μπλοκάρονται με το «έτσι θέλω» από το ελληνικό και ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα ακόμα και όταν προορίζονται προς ευρωπαικούς λογαριασμούς πχ της ιατρικής οργάνωσης mediCuba όταν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στην Κούβα σε κάποια αιτιολογία.
  • Μπορούμε να συμμετέχουμε στις μπριγάδες, τις αποστολές εθελοντικής εργασίας, γνωριμίας και αλληλεγγύης με την Κούβα.
  • Ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι έχει ξεκινήσει ήδη η καμπάνια υλικής αλληλεγγύης για αποστολή ιατροφαρμακευτικού υλικού «Κούβα για τη Ζωή» που βρίσκεται σε εξέλιξη ως το τέλος του χρόνου. Και σήμερα μπορείτε να προσφέρεται με τα σχετικά κουπόνια, το κουτί, στο σχετικό τραπεζάκι ή μέσω τραπεζικής μεταφοράς μέσω του mediCuba Europa. Παράλληλα καθένας και καθεμιά μας μπορεί να προτείνει στο σωματείο ή σε άλλους φορείς που συμμετέχει να κάνουν αντίστοιχη δουλειά ενημέρωσης και συγκέντρωσης χρημάτων. Πέρα από την υλική βοήθεια αυτός είναι και ένας τρόπος έμπρακτης αποκάλυψης και αμφισβήτησης του αποκλεισμού.
  • Να προωθήσουμε το #unblockcuba καλώντας τους φορείς που συμμετέχουμε, σωματεία, συλλόγους, δημοτικές κινήσεις κλπ να συμμετέχουν.
  • Τέλος μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να γίνεται και μέλη του συλλόγου.

***

Σε αυτό το σημείο πριν κλείσω τη σύντομη αυτή παρέμβαση δε μπορώ να μην αναφερθώ στη συναγωνίστρια μας Ντίνα Κακλαμανάκη που έφυγε ξαφνικά από κοντά μας πριν σχεδόν 40 μέρες. Η Ντίνα για δεκαετίες βρέθηκε στο πλευρό της Κούβας, όχι μόνο ως γραμματέας της Πρεσβείας όπου δούλεψε ακούραστα μέχρι της συνταξιοδότηση της πριν περίπου τέσσερα χρόνια, αλλά και με τη συμμετοχή της στο Σύλλογο μας, με την εθελοντική ανιδιοτελή συμβολή της σε μεταφράσεις βιβλίων και άρθρων για την Κούβα, την σταθερή παρουσία της σε εκδηλώσεις και άλλες αγωνιστικές δράσεις μαζί και με τον σύντροφο της το Θόδωρο ο οποίος βρίσκεται και σήμερα εδώ μαζί μας.

Ας αφιερώσουμε αυτή τη στιγμή στη μνήμη της που σίγουρα θα μας συντροφεύει και στις μελλοντικές μας προσπάθειες.

Καλή συνέχεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου