Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

Βενεζουέλα, Κούβα, Λατινική Αμερική, ο ιμπεριαλισμός θα ηττηθεί - Zelmys Maria Dominguez Cortina



Πρέσβειρα της Δημοκρατίας της Κούβας

Ευχαριστώ τον Πολιτιστικό Σύλλογο José Martí και τον Σύνδεσμο Todos somos Venezuela και τον αντιπολεμικό συντονισμό ΠΑΚΣ για τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης και για την αλληλεγγύη που μόνιμα προσφέρουν. Σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας και για τη φιλία και την αγάπη σας προς την Κούβα. 

Η φετινή χρονιά, το 2019, σηματοδοτεί την 60ή επέτειο του θριάμβου της Κουβανικής Επανάστασης, πρόκειται για 60 χρόνων αγώνων, νικών, θυσιών και αντίστασης του ηρωικού λαού μας. Από τον θρίαμβο του Γενάρη του 1959, διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ θέτουν τον ίδιο στόχο: Να ανατρέψουν την επαναστατική κυβέρνηση, να καταστρέψουν τη σοσιαλιστική επανάσταση, να επαναφέρουν τον καπιταλισμό και να επανακτήσουν την ηγεμονία και την κυριαρχία τους πάνω στη χώρα μας. Έχουν χρησιμοποιήσει διάφορες μεθόδους και διαφορετικές πολιτικές κάθε φορά για να πετύχουν αυτό τον ίδιο στόχου. 

Η πιο σταθερή πολιτική που έχουν εφαρμόσει όλες οι διακυβερνήσεις ΗΠΑ είναι ο οικονομικός, εμπορικός και χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός που επιβάλλουν στην Κούβα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ολόκληρο πλέγμα νόμων και διοικητικών κανονισμών που συναποτελούν τη νομική βάση του αποκλεισμού και παραμένουν σε ισχύ μέχρι σήμερα. Πάνω σε αυτό το νομικό πλαίσιο έρχεται να προστεθεί κάθε φορά και η άμεση επιθετικότητα, οι απόπειρες ανατροπής και η προπαγάνδα. Η προτεραιότητα με την οποία θα εφαρμοστεί η καθεμία από αυτές τις μεθόδους ποικίλλει ανάλογα με την ιστορική στιγμή και τα χαρακτηριστικά της εκάστοτε κυβέρνησης στις ΗΠΑ. 

Ο σημερινός πρόεδρος Donald Trump, έχει κάνει βήματα πίσω όσον αφορά τους περισσότερους κανονισμούς σχετικά με την Κούβα που ενέκρινε ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε χαλαρώσει σε κάποιο βαθμό ορισμένες πτυχές του αποκλεισμού – πράγμα το οποίο ενθάρρυνε τη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Ο Trump σκλήρυνε την εφαρμογή του αποκλεισμού με διάφορα μέτρα όπως: Μιντιακές εκστρατείες κατά της Κούβας. Κατηγορίες εναντίον μας για ψευδείς ακουστικές επιθέσεις στους διπλωμάτες των ΗΠΑ. Η απόσυρση προσωπικού από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αβάνα, αφήνοντάς την με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό για τη λειτουργία της. Η ανακύρηξη της Κούβας ως επικίνδυνο προορισμό για τον τουρισμό. Η απέλαση 15 Κουβανών διπλωματών από την Ουάσιγκτον. Η εκτόξευση κατηγοριών απέναντι στην Κούβα για δήθεν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κυρώσεις προς εταιρείες και επιχειρηματίες που συνεργάζονται με την Κούβα. Η δημιουργία μαύρων λιστών με κουβανικές εταιρίες που η δοσοληψίες μαζί τους επισύρουν κυρώσεις. Η εφαρμογή του άρθρου ΙΙΙ του νόμου Helms-Burton, ο οποίος είναι ένας από τους νόμους του αποκλεισμού που επιβεβαιώνουν τον εξωεδαφικό χαρακτήρα του. Η αναίρεση του δικαιώματος να ταξιδεύουν στην Κούβα κατηγορίες πολιτών των ΗΠΑ στις οποίες είχε επιτρέψει τα ταξίδια ο Ομπάμα. Μεταξύ πολλών άλλων, όλες αυτές οι ενέργειες ενισχύουν ολοένα και περισσότερο τον αποκλεισμό, παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, και επιτίθενται άμεσα στην κυριαρχία και τα συμφέροντα, όχι μόνο της Κούβας, αλλά και τρίτων χωρών. 

Η Κούβα καταγγέλλει αυτά τα νέα μέτρα με τον πιο ενεργητικό, σταθερό και κατηγορηματικό τρόπο. Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το εχθρικό σενάριο κατά του κουβανικού λαού και της επανάστασης. Ο αγώνας μας αυτά τα 60 χρόνια επανάστασης υπήρξε δύσκολος. Αλλά, παρά τις απειλές και τις δυσκολίες, η κουβανική επανάσταση δεν θα υποχωρήσει, ούτε θα κάνει την παραμικρή παραχώρηση σε ζητήματα αρχών. Ο λαός της Κούβας στηρίζει την επανάσταση και το έχει επιδείξει σε όλη του την ιστορία. Αυτή η στήριξη φάνηκε και κατά την παλλαϊκή διαβούλευση που έγινε σχετικά με τα μέτρα για την επικαιροποίηση του οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου της Κούβας. Φάνηκε μέσα από τη συζήτηση και την έγκριση του νέου συντάγματος, καθώς και μέσα από την καθημερινή δουλειά που γίνεται για να προχωρήσει η σοσιαλιστική οικοδόμηση και η ευημερία του λαού. 

Όπως είπε ο πρώτος γραμματέας του ΚΚ Κούβας, Ραούλ Κάστρο Ρους: «Εμείς οι Κουβανοί έχουμε πλήρη συνείδηση ότι, χωρίς τις συνεχείς προσπάθειες του λαού μας για την εδραίωση της αμυντικής ικανότητας της χώρας, θα είχαμε από καιρό πάψει να υπάρχουμε ως ανεξάρτητο έθνος. Η σιγουριά μας ότι θα νικήσουμε βασίζεται στο αίμα των νεκρών συντρόφων μας και στα ποτάμια ιδρώτα που έχυσαν εκατομμύρια Κουβανοί επί τόσες δεκαετίες και, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, όσοι εργάστηκαν για την υλοποίηση του βασικού μας στόχου που είναι η αποτροπή του πόλεμου. " 

Και προσθέτει: «Τον σοσιαλισμό, το σύστημα που δυσφημεί η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, θα τον υπερασπιστούμε γιατί πιστεύουμε στην κοινωνική δικαιοσύνη, την ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη, με δίκαιη κατανομή του πλούτου και με την εγγύηση υπηρεσιών ποιότητας για όλο τον πληθυσμό· κάνουμε πράξη την αλληλεγγύη και απορρίπτουμε τον εγωισμό, δεν μοιραζόμαστε αυτό που μας περισσεύει, αλλά μοιραζόμαστε ακόμα και αυτό που μας λείπει. Καταδικάζουμε κάθε μορφής κοινωνικές διακρίσεις και καταπολεμούμε το οργανωμένο έγκλημα, το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, την τρομοκρατία, την εμπορία ανθρώπων και όλες τις μορφές δουλείας· υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών, όχι της ελίτ και των προνομιούχων στρωμάτων. Πιστεύουμε στη δημοκρατία του λαού και όχι στην αντιδημοκρατική πολιτική εξουσία του κεφαλαίου. Επιδιώκουμε να προωθήσουμε την ευημερία της πατρίδας μας σε αρμονία με τη φύση και να φροντίσουμε τις πηγές από τις οποίες εξαρτάται η ζωή στον πλανήτη. Και επειδή είμαστε πεπεισμένοι ότι ένας καλύτερος κόσμος είναι εφικτός. "(τέλος παραθέματος) 

Η κουβανική επανάσταση υπήρξε πάντα και θα είναι αλληλέγγυα με τους λαούς του κόσμου και μόνιμη έμπνευση για όσους θέλουν έναν καλύτερο κόσμο. Η Κούβα έχει δώσει το αίμα της και έχει μοχθήσει ακούραστα με χιλιάδες διεθνιστές που συνεργάζονται σε όλο τον κόσμο, βοηθώντας τους ανθρώπους –όχι λεηλατώντας τον πλούτο τους!– αλλά αντιθέτως προσφέροντας υγεία και γνώση. Όμως ο ιμπεριαλισμός δεν περιορίζεται στο να καταστρέφει τις προοδευτικές δυνάμεις. Η Ουάσιγκτον εδώ και πολλά χρόνια, χρησιμοποιεί μεθόδους ανορθόδοξου πολέμου για να εμποδίσει τη συνέχιση και να επιβραδύνει την επιστροφή προοδευτικών κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική, με μιντιακούς πολέμους γεμάτους ψεύδη και χειραγώγηση, με πραξικοπήματα, με παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και ελιγμούς κάθε λογής ενάντια σε όλους εκείνους λαών που προσπαθούν να υπερασπιστούν την κυριαρχία τους. 

Όπως είπε ο Ραούλ: «Για εμάς, όπως και για τη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα, είναι σαφές ότι ο κύκλος κλείνει και ο λαός μας πρέπει να είναι σε εγρήγορση, έτοιμος να ανταποκριθεί σε κάθε πρόκληση με ενότητα, δύναμη, αισιοδοξία και ακλόνητη πίστη στη νίκη. "(Τέλος του παραθέματος) 

Η Κούβα θα παραμείνει σταθερή στις αρχές της, θα συνεχίσει γερά και χωρίς όρους να υποστηρίζει τον λαό και την κυβέρνηση της Βενεζουέλας με επικεφαλής τον Πρόεδρο Nicolas Maduro και τη νόμιμη κυβέρνηση της Νικαράγουας, καταδικάζοντας την παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις αυτών των αδελφών χωρών της Λατινικής Αμερικής. Κούβα καταδίκασε επίσης την άδικη φυλάκιση του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα της Βραζιλίας, η οποία αποτελεί μέρος της εκστρατείας των ΗΠΑ εναντίον της αριστεράς στη Λατινική Αμερική, και καλεί στον αγώνα για την απελευθέρωσή του. 

Απέναντι στις απειλές και τις ενέργειες της αυτοκρατορίας πρέπει, όπως είπε ο Χοσέ Μαρτί στο δοκίμιό του «Η δική μας Αμερική μας», «Τα δέντρα πρέπει να μπούνε στη σειρά για να μην περάσει ο γίγαντας με τις μπότες ίσα με επτά λεύγες, (αναφερόμενος στις ΗΠΑ). Είναι η ώρα της αναμέτρησης, και της συντεταγμένης πορείας, και πρέπει να προχωρήσουμε σε στενή τάξη, όπως το ασήμι στις ρίζες των Άνδεων». Έτσι, φίλοι και φίλες, στη Λατινική Αμερική, είναι αναγκαίο να ακολουθήσουμε τον δρόμο της ενότητας, επειδή η "Ενότητα στην πολυμορφία" είναι μια επείγουσα ανάγκη όλων των ειλικρινών δυνάμεων καλής θέλησης που αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον για τις χώρες τους, ενάντια στα σχέδια του βορειοαμερικανικού ιμπεριαλισμού. 

Θέλουμε να τελειώσουμε με λόγια του Raul και του Fidel για το θάρρος και την αντίσταση του λαού μας σε αυτά τα χρόνια επανάστασης. 

Ο comandante Φιντέλ Κάστρο Ρουζ, σε μια από τις πιο σημαντικές και γνωστές ομιλίες του που δόθηκε στις 4 Φλεβάρη 1962, είπε: «Θα αντισταθούμε σε όλους τους τομείς: θα αντισταθούμε στον τομέα της οικονομίας, θα συνεχίσουμε να προχωράμε στον τομέα του πολιτισμού (...) Η χώρα δεν δουλεύει για το σήμερα, η χώρα εργάζεται για το αύριο. Και αυτό το γεμάτο υποσχέσεις αύριο δεν μπορεί κανείς να μας το αρπάξει, δεν μπορεί κανείς να μας το εμποδίσει, γιατί με τη δύναμη του λαού μας θα το κατακτήσουμε. Θα το κατακτήσουμε με την αξία και τον ηρωισμό του λαού μας. " 

Ο Ραούλ δήλωσε: "Σε 60 χρόνια, απέναντι στις επιθέσεις και τις απειλές, εμείς οι Κουβανοί έχουμε δείξει τη χαλύβδινη βούλησή μας να αντισταθούμε και να υπερνικήσουμε στις πιο δύσκολες συνθήκες. Παρά την τεράστια δύναμή του, ο ιμπεριαλισμός δεν έχει τη ικανότητα να σπάσει την αξιοπρέπεια ενός λαού ενωμένου, περήφανου για την ιστορία και την ελευθερία που έχει κατακτήσει με τόσες πολλές θυσίες. Η Κούβα έχει ήδη δείξει ότι, ναι, ήταν, είναι και θα είναι πάντοτε σε θέση να αντισταθεί, να αγωνιστεί και να νκήσει. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση. " 

Φίλοι, έτσι ήταν αυτά τα 60 χρόνια ηρωικής αντίστασης και νικών του λαού μας. Από αυτό το βήμα επιβεβαιώνουμε για άλλη μια φορά ότι είμαστε πεπεισμένοι ότι το να αλλάξουμε την Κούβα είναι ένα κυρίαρχο ζήτημα για τους Κουβανούς και μόνο. Η Κούβα είναι μια πραγματικά ανεξάρτητη χώρα. Είναι επειδή κέρδισε την ανεξαρτησία της από μόνη της, και γνωρίζει και είναι σε θέση να την υπερασπιστεί με τίμημα τις μεγαλύτερες θυσίες και κινδύνους. Δεν δεχόμαστε να μας απειλεί κανείς ούτε δεχόμαστε την επιβολή από ξένες δυνάμεις. Δεν θα εγκαταλείψουμε τις αρχές μας. Είμαστε υπερήφανοι για την ιστορία μας και το έργο του λαού μας για την οικοδόμηση ενός κυρίαρχου σοσιαλιστικού κράτους. Και γνωρίζουμε ότι, στον σκληρό αγώνα του λαού μας ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την αδικία, μπορούμε πάντα να υπολογίζουμε σε φίλους όπως εσείς, τους οποίους εκτιμούμε πάντα για την αλληλέγγυα υποστήριξη φιλία σας που μόνιμα μας προσφέρετε. 

Σας ευχαριστώ πολύ
11/6/19 
Μτφ Πολιτιστικός Σύλλογος «Χοσέ Μαρτί»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου