Σάββατο 8 Ιουνίου 2019

Eκθεση Φωτογραφίας- "Χοσέ Μαρτί: Mε την Ελλάδα στην καρδιά"

Zelmys Maria Dominguez Cortina
Πρέσβειρα της Δημοκρατίας της Κούβας

Ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρέσβη της Βενεζουέλας και το προσωπικό της πρεσβείας, την Αντριάνα και το Φεστιβάλ ΛΕΑ, καθώς και όλους εσάς που παρευρίσκεστε εδώ σήμερα.

Είναι μεγάλη τιμή και χαρά να απευθύνω δυο λόγια σε αυτό το γεγονός που δείχνει τη σημασία των ιστορικών δεσμών μεταξύ Κούβας και Ελλάδας, στην έδρα της Πρεσβείας της αδερφής μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας και στα πλαίσια του Φεστιβάλ ΛΕΑ, που προωθεί τον πολιτισμό των λαών μας.

Τι καλύτερο δώρο για την επέτειο των 60 χρόνων της κουβανικής Επανάστασης, που σηματοδοτεί 60 χρόνια αγώνων για τη δημιουργία μιας κοινωνίας πιο δίκαιης, όπου, όπως έλεγε ο Μαρτί, μιας κοινωνίας που να σέβεται απόλυτα την αξιοπρέπεια του ανθρώπου! 60 χρόνια αγώνων ενάντια στον αποκλεισμό, τις απειλές, τις δυσκολίες! Και παρόλα αυτά, 60 χρόνια νίκης, χωρίς να χάσουμε τις ανθρώπινες αξίες της αλληλεγγύης και της φιλίας που χαρακτηρίζουν τον κουβανικό λαό.


Από αυτόν τον άξιο και ηρωικό λαό γεννιούνται άνθρωποι όπως ο Χοσέ Μαρτί Πέρες, ο πιο καθολικός, ο πιο παγκόσμιος κουβανός, ήρωας της Κούβας, της Λατινικής Αμερικής και όλου του κόσμου, ο οποίος αγάπησε την Ελλάδα και έγραψε για αυτήν.

Όμως βρισκόμαστε εδώ σήμερα, χάρις την πρωτοβουλία του συμβούλου της Πρεσβείας της Κούβας στην Ελλάδα, Χοσέ Οριόλ Μαρέρο Μαρτίνες, που, με προσπάθεια και ακούραστη αφοσίωση, και παρά των καθηκόντων του προξένου, λογιστή και πολλών άλλων ευθυνών που έχει, βρήκε το χρόνο να ερευνήσει το τεράστιο έργο του Μαρτί και να βρει εκείνες τις ακτίνες φωτός που αναφέρονται στην Ελλάδα. Είναι μια δουλειά χωρίς προηγούμενο και πολύ αξιόλογη, στην οποία πρόσθεσε και την τέχνη των φωτογραφιών του, μερικές από τις οποίες βλέπουμε εδώ σήμερα, όπου με την μαγεία του καλλιτέχνη μας οδηγεί μέσα από τα γραπτά του Μαρτί σε ένα ταξίδι που ενώνει δύο λαούς, δύο πολιτισμούς, αδελφοποιώντας τους στον χρόνο με τα όμορφα λόγια του Μαρτί.

Σας καλώ να απολαύσετε την παρουσίαση του Οριόλ και του έργου του.

Για μια ακόμα φορά σας ευχαριστώ όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου